Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

15 razloga zašto vežbati u trudnoći

 

Evo spiska 15 dobrih razloga zašto početi sa vežbanjem i razbiti predrasude i izgovore koji vas odvraćaju od toga:

 

1. Velike su šanse da ćete se manje ugojiti. Istraživanja su pokazala da ćete dobiti 3,5 kg manje nego žene koje ne vežbaju i ne vode računa o ishrani, a da istovremeno dobijete na kilaži onoliko koliko je potrebno, a ne prekomerno.

 

2. Povećavate šanse da vam porođaj bude olakšan. Ojačani mišići i poboljšana cirkulacija vam daju više energije, vitalnosti i snage u trenutku porođaja.

 

3. Umanjuju se šanse za dobijanje gestacijskog dijabetesa. Javljanje dijabetesa u trudnoći povećava rizik od prevremenog porođaja i šansu da beba bude veće telesne mase.

 

 

4. Poboljšanje raspoloženja. Aktivne buduće mame su smirenije i veselije od neaktivnih.

 

5. Smanjuje se bol u leđima. Često čujemo da trudnice izgovaraju : "Kako me bole leđa!". Oko dve trećine trudnica su iskusile bolove u leđima a vežbe iz yoge,odnosno istezanja, mogu dosta pomoći, naročito u drugoj polovini trudnoće kada kičma trpi veće opterećenje zbog rasta stomaka.

 

6. Poboljšava se varenje i umanjuje mogućnost nastanka zatvora. Zbog povećanja hormona progesterona i rasta materice creva su pod pritiskom i usporava se peristatika.Vežbe sa prilagođenom ishranom optimalnom količinom tečnosti čuvaju vaš sistem za varenje i poboljšavaju njegovu funkciju.

 

7. Imaćete više energije. Koliko smo puta čuli kako se pojedine trudnice žale da im je teško da same obuju cipele, ustanu iz fotelje a da ne govorimo o šetnji i drugim aktivnostima, dok aktivna buduća mama sve svakodnevne obaveze ostvaruje sa lakoćom.

 

8. Postajete fleksibilnije. Poznato je da stvaranje hormona relaksina u trudnoći utiče na zglobove karlice, ali i na ostale zglobove u telu, zato pažljivim istezanjem i dobro odabranim prenatalnim treningom vi zapravo ovo iskorišćavate kako biste lakše prevazišle tu fazu.

 

9. Povećava se šansa da izbegnete porođaj forcepsom, vakumom, carski rez, odnosno sve intervencije sa većim rizikom. Istraživanjima na svetskom nivou je ustanovljeno da se redovnim vežbanjem za 75 % umanjuju šanse da će se porođaj završiti forcepsom i vakumom, četiri puta je manja verovatnoća za carski rez a takođe se smanjuje i mogućnost epiziotomije.

 

 

10. Nećete se osećati kao nasukani kit na kopnu, već kao privlačna i zgodna mama. Vežbe vam pomažu da se osećate i izgledate lepše i privlačnije i da zračite samopouzdanjem.

 

11. Porođaj ne samo da će biti lakši već će i kraće trajati. Žene u dobroj kondiciji koje su vežbale tokom cele trudnoće u proseku se porađaju 2h kraće od onih koje su prestale da vežbaju u ranoj fazi trudnoće.

 

12. Naučićete da se opuštate. Naš program podrazumeva i korišćenje tehnika relaksacije, disanja i prenatal yoge za porođaj koje takođe možete koristiti tokom cele trudnoće u napetim i stresnim situacijama.

 

13. Vežbanjem sprečavate pojavu otoka u nogama. Pošto vaše telo tokom trudnoće zadržava višak tečnosti a materica raste, ona vrši pritisak na vene i samim tim usporava povratak krvi u srce. Vežbanjem drastično poboljšavate cirkulaciju i samim tim sprečavate oticanje.

 

14. Bolji rezultati u razvoju deteta. Američke studije su pokazale bolje rezultate kod dece čije su majke vežbale u trudnoći: bolja koncentracija, inteligencija, bolji sportski rezultati i atletske sposobnosti...

 

15. Brzi oporavak nakon porođaja u odnosu na mame koje su bile neaktivne. Vežbanje pozitivno utiče na društveni život, hobije, i lakše prolazite kroz prve dane materinstva.

 

Prednosti vežbanja se osete odmah i mogu trajati ceo život.

 

 

Dušica Dišić, VMS babica i sertifikovani instruktor prenatal joge i pilatesa

Foto: Shutterstock