Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

5 predznaka koji najavljuju da je porođaj blizu

 

Svaka trudnica se bar jednom zapita kada će porođaj početi, koliko će trajati i da li će ona prepoznati početak simptoma. Teško je sa sigurnošću dati odgovor na ovo pitanje, ali svakako češći pregledi ginekologa i CTG zapis mogu nagovestiti kada bi mogli da se jave predznaci koji ukazuju na početak porođaja.

 

Pre početka porođaja u organizmu trudnice odigravaju se izvesne promene koje ukazuju da se početak porođaja može očekivati vrlo brzo.

 

OLAKŠANO DISANJE

 

Spuštanjem prednjačećeg dela ploda u malu karlicu, spušta se i plod u celini pa samim tim se spušta i dno materice. Na taj način smanjuje se pritisak na dijafragmu, pa trudnica počinje lakše da diše i bolje se oseća, a ako je imala smetnje sa gorušicom i one prestaju.

 

UČESTALO MOKRENJE

 

Prednjačeći deo ploda, po spuštanju u malu karlicu vrši pritisak na mokraćnu bešiku, što izaziva češće mokrenje koje je slično mokrenju koje trudnica oseća u prvim mesecima trudnoće.

 

IZBACIVANJE SLUZAVOG ILI SLUZAVO-KRVAVOG ČEPA

 

Kod izvesnog broja trudnica, kao predznak skorog početka porođaja može da se javi izbacivanje sluzavog čepa sa primesama sveže krvi ili sluzi braonkaste boje. Nakon ispadanja čepa može proći dva sata, dva dana pa čak i dve nedelje do početka porođaja. Veliki broj trudnica i ne primeti ovaj predznak.

 

 

POJAVA MATERIČNIH KONTRAKCIJA

 

Kod najvećeg broja trudnica porođaj počinje kontrakcijama materice. One mogu biti lažne i prave. Razlika je u tome što lažne (Brakston Hiks) nisu pravilne, nemaju ujednačen intenzitet i vreme trajanja.

 

Prave kontrakcije su u početku retke ali se javljaju ritmično, sa sve većom učestalošću, intenzitetom i trajanjem. One ne moraju biti bolne, ali se uvek javlja stezanje stomaka koje može biti praćeno neprijatnošću u dnu stomaka kao menstrualni bol ili neprijatnost u predelu krsta koji prati ovo stezanje.

 

PRSKANJE VODENJAKA

 

Kod 10-15% žena pre porođajnih kontrakcija se može javiti i prskanje vodenjaka, ako je nastupilo u terminu ili oko termina porođaja, a vrlo brzo posle toga, najdalje 24-48h javljaju se porođajne kontrakcije materice. Prsnuće može biti delimično (visoko) ili potpuno. U slučaju delimičnog prsnuća plodova voda otiče u malim količinama i trudnica prvo što primeti jeste mokar veš. Tada treba da isprati da li se to ponavlja oblačenjem čistog veša i prati tu pojavu jer često može da se desi da je veš mokar zbog znojenja, nevoljnog mokrenja ili pojačanog vaginalnog sekreta.

 

U slučaju potpunog prsnuća plodova voda ističe u većoj količini i to je siguran znak da je došlo do prsnuća vodenjaka. Normalna plodova voda je bistra i bezbojna tečnost bez mirisa. U ovom slučaju potrebno je da ako ste kod kuće legnete, a ako ste na ulici stojite desetak minuta, a nakon toga polako krenete u bolnicu.

 

Svaka trudnica sa prsnutim vodenjakom, čak i ako nema kontrakcije materice, treba da se javi u porodilište. Preventivno se uključuje antibiotik, jer svako prsnuće vodenjaka otvara put za infekciju i zahteva obaveznu hospitalizaciju.

 

Osluškujte svoje telo, budite pozitivne i spremno dočekajte bebu!

 

Dušica Dišić Kovačević, VMS babica i sertifikovani edukator psihofizičke pripreme sa prenatal pilatesom i jogom, www.bebipatrola.rs

Foto: Shutterstock