Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Prvo porođajno doba

 

 

 

Prvo porođajno doba je doba dilatacije (otvaranja) glića koje počinje sa prvim kontrakcijama. One utiču na to da se grlić otvori, a kada dođe do kompletne dilatacije tada započinje drugo porođajno doba. Tada dolazi do istiskivanja ploda (rađanja), a nakon rođenja ploda počinje treće porođajno doba koje podrazumeva rađanje posteljice. Četvrto porođajno doba se odnosi na period od dva sata nakon rođenja posteljice i podrazumeva ostanak u porođajnom boksu pod nadzorom babice i lekara.

 

Prvo porođajno doba

 

U prethodnom tekstu http://fitizdravamama.com/tekst/predznaci-porodjaja sam vam opisala kako prepoznati kontrakcije i prsnuće vodenjaka i na osnovu toga možete zaključiti da nema potrebe za žurbom u porodilište posebno kada osetite prve kontrakcije. Ostanite mirne i osluškujte svoje telo, a u tome će vam mnogo pomoći ako ste pohađale časove psihofizičke pripreme. Ukoliko ste pripremljene na adekvatan način bićete smirene i strpljivo ćete sačekati da kontrakcije budu jače i učestalije dok će vas okolina požurivati da krenete što pre u bolnicu. Doživljaj kontrakcija je individualan: kod nekih žena je to u predelu donjeg dela leđa, kod nekih kreće iz leđa i širi se napred po dnu stomaka, dok neke žene osećaju bol samo po dnu stomaka i najčešće ga opisuju kao menstrualni bol

koji se javi i prestane. Kontrakcija je uvek praćena stvrdnjavanjem stomaka. U početku ta neprijatnost kratko traje a pauze između dve kontrakcije su duže od 10 minuta. Kada kontrakcije postanu učestalije a pauze kraće od 10 minuta, počnite da ih brojite kontrakcije i sačekajte da izbrojite 20 kontrakcija. Ali ako one postanu izrazito bolne i pre toga, i počnete da osećate potrebu za uključivanjem prvog tipa disanja, savet je da uzmete torbu i polako krenete u porodilište. Dok ste još kod kuće pratite ih i masirajte deo tela koji vas boli, a možete uključiti i toplu kupku. Šetajte što više ili isprobavajte različite poze (možete se nagnuti na napred i osloniti se na puno jastuka ili preko lopte za pilates lopte kako biste smanjili pritisak i olakšali sebi). Kada se kontrakcije pojačaju i postanu sve učestalije, vreme je da uzmete torbu i krenete u porodilište. Na putu do porodilišta uključite prvi tip disanja.

 

Individualno je koliko će trajati prvo porođajno doba. Kod prvorotki traje, u proseku, oko 12-14 sati, dok kod  drugorotki i višerotki traje u proseku 7 sati. Isto tako može da se desi da prvo porođajno doba traje znatno kraće ili znato duže od ovog proseka.

 

Sledi: prijem u porodiliste i šta vas tamo očekuje.

 

Dušica Dišić Kovačević, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge

Foto: Shutterstock, Madrina fotos