SLEDEĆA RADIONICA: 12. maj, 18-21h, hotel Zira, Beograd

Prvo porođajno doba

 

 

 

Prvo porođajno doba je doba dilatacije (otvaranja) glića koje počinje sa prvim kontrakcijama. One utiču na to da se grlić otvori, a kada dođe do kompletne dilatacije tada započinje drugo porođajno doba. Tada dolazi do istiskivanja ploda (rađanja), a nakon rođenja ploda počinje treće porođajno doba koje podrazumeva rađanje posteljice. Četvrto porođajno doba se odnosi na period od dva sata nakon rođenja posteljice i podrazumeva ostanak u porođajnom boksu pod nadzorom babice i lekara.

 

Prvo porođajno doba

 

U prethodnom tekstu http://fitizdravamama.com/tekst/predznaci-porodjaja sam vam opisala kako prepoznati kontrakcije i prsnuće vodenjaka i na osnovu toga možete zaključiti da nema potrebe za žurbom u porodilište posebno kada osetite prve kontrakcije. Ostanite mirne i osluškujte svoje telo, a u tome će vam mnogo pomoći ako ste pohađale časove psihofizičke pripreme. Ukoliko ste pripremljene na adekvatan način bićete smirene i strpljivo ćete sačekati da kontrakcije budu jače i učestalije dok će vas okolina požurivati da krenete što pre u bolnicu. Doživljaj kontrakcija je individualan: kod nekih žena je to u predelu donjeg dela leđa, kod nekih kreće iz leđa i širi se napred po dnu stomaka, dok neke žene osećaju bol samo po dnu stomaka i najčešće ga opisuju kao menstrualni bol

koji se javi i prestane. Kontrakcija je uvek praćena stvrdnjavanjem stomaka. U početku ta neprijatnost kratko traje a pauze između dve kontrakcije su duže od 10 minuta. Kada kontrakcije postanu učestalije a pauze kraće od 10 minuta, počnite da ih brojite kontrakcije i sačekajte da izbrojite 20 kontrakcija. Ali ako one postanu izrazito bolne i pre toga, i počnete da osećate potrebu za uključivanjem prvog tipa disanja, savet je da uzmete torbu i polako krenete u porodilište. Dok ste još kod kuće pratite ih i masirajte deo tela koji vas boli, a možete uključiti i toplu kupku. Šetajte što više ili isprobavajte različite poze (možete se nagnuti na napred i osloniti se na puno jastuka ili preko lopte za pilates lopte kako biste smanjili pritisak i olakšali sebi). Kada se kontrakcije pojačaju i postanu sve učestalije, vreme je da uzmete torbu i krenete u porodilište. Na putu do porodilišta uključite prvi tip disanja.

 

Individualno je koliko će trajati prvo porođajno doba. Kod prvorotki traje, u proseku, oko 12-14 sati, dok kod  drugorotki i višerotki traje u proseku 7 sati. Isto tako može da se desi da prvo porođajno doba traje znatno kraće ili znato duže od ovog proseka.

 

Sledi: prijem u porodiliste i šta vas tamo očekuje.

 

Dušica Dišić Kovačević, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge

Foto: Shutterstock, Madrina fotos