Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Da li da uzmem u ruke bebu koja neutešno plače?

To je glavno i prvo pitanje koje svi roditelji postavljaju sebi kad im se rodi beba.

“Pusti ga/je, neka plače”, čućete neke bake i rođake, “ništa mu/joj neće biti, samo razvija pluća!”

Američka metoda Ferber, nazvana “5-10-15” poznata je po svom principu “progresivnog iščekivanja”: roditelji ostave bebu da plače 5 minuta, onda se pojave kako bi je svojim prisustvom umirili, pa izađu iz sobe i puste je da plače 10 minuta, pa se ponovo pojave, i tako postepeno produžavaju vreme (da, plakanja) tokom koga beba iščekuje da se roditelji pojave i umire je.

Ovu metodu će polako istisnuti iz prakse studija koju su nedavno sproveli američki naučnici i psiholozi Univerziteta Notr-Dam-du-Lak  u državi Indijana. Rezultat ove studije sprovedene na 600 odraslih ispitanika pokazuje da su osobe koje su bile mažene i umirivane kao bebe (nasuprot onima koje su roditelji puštali da plaču) manje anksiozne i da su boljeg mentalnog zdravlja.

Studija će u celini uskoro biti objavljena u stručnom časopisu Applied Developmental Science a dotle mediji prenose zaključke doktorke Darsije Narvaez koja poručuje roditeljima da su prvi meseci i prve godine ključne za razvoj mozga odojčeta. “Bebama je potrebno mnogo maženja, fizičkog kontakta i potrebno im je da ih ljuljuškate”, izjavila je doktorka Narvaez za američki dnevnik Tribune Media Wire.

I drugi glasovi iz američkih medicinskih krugova podržavaju ovaj zaključak i podvlače da su prvih 6 meseci najvažniji u životu deteta jer se upravo u tom periodu stvaraju afektivne veze sa roditeljima. Što je beba mlađa to će roditeljsko maženje i iskazivanje osećanja imati većeg pozitivnog uticaja na njeno mentalno zdravlje. Odrašće u osobu manje sklonu depresiji, biće bolja i produktivnija ličnost, pokazuje ova studija. Metoda “5-10-15” nema nikakvu pedagošku vrednost jer odojčad nemaju isto poimanje vremena kao odrasli. Za njih je potpuno isto da li plaču 5 ili 15 minuta, i iz toga ne mogu da izvuku svrhovit zaključak. Naprotiv, nedostatak roditeljske reakcije može samo kasnije da izazove probleme na afektivnom planu, kao i promećaj sna ili anksioznost.

Sada možete s punim pravom odgovoriti vašoj svekrvi, tetki ili mami da svoju bebu nećete razmaziti ako je previše ljubakate, nosite i mazite!

 

Izvor: www.magicmaman.com i screenertv.com

Foto: Shutterstock