Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Ishrana nakon porođaja

 

Sve majke treba da imaju zdravu i izbalansiranu ishranu bez obzira na to da li doje ili hrane bebu adaptiranim mlekom. Moj savet svim majkama koje doje je da treba da jedu uvek kada su gladne, ali često čujem da su toliko umorne i zauzete obavezama oko bebe (a naročito one koje pored bebe imaju stariju decu) da često ne stignu ili zaborave da treba da jedu. Dakle, neophodno je planirati jednostavne i zdrave obroke koji se sastoje od preporučenih namirnica, a to su:

Žitarice. Birajte namirnice koje sadrže pšenicu, pirinač, ovas i ovsene pahuljice, kukuruz, ječam.

Povrće. Unosite različito povrće, prednost dajte sezonskom, jedite ga kao sveže ali i termički obrađeno, a ako dojite slobodno jedite i mahunarke (grašak, pasulj, sočivo...) sa malom napomenom da to ne činite svakoga dana. Ne brinite: vaše konzumiranje mahunarki neće uticati na povećanje grčeva kod bebe.

Voće. Celo voće ili kao voćni sok od 100% ceđenog voća. Voće može biti sveže, smrznuto, sušeno ili u obliku pirea, svakako neka bude raznovrsno. Ne bojte se da pojedete limun, pomorandžu ili popijete sveže ceđene citruse ako dojite, umerene količine neće uticati na bebin digestivni sistem.

Mleko i mlečni proizvodi. Moja preporuka je da to budu jogurt i kiselo mleko, i da budu zastupljeni svakodnevno u ishrani dok dojite.

Proteini. Birajte protein iz mesa sa niskim sadržajem masti. Belo pileće meso, ćureće, biftek, jedite ribu bar dva puta nedeljno, jaja, semenke, grašak, pasulj…

Birajte biljna ulja kao što su maslinovo ili ulje koštica i semena. Izbegavajte masti životinjskog porekla.

Unosite 2 litra tečnosti dnevno! Najbolji izbor je voda, a zatim sveže ceđeni sokovi, čaj za dojilje kao i jogurt, supice i sl.

I obavezno: sve majke treba da budu fizički aktivne nakon porođaja! U početku birajte šetnje, a kako beba raste produžavajte vreme šetnje, kao i brzinu - jer bebe vole brzu vožnju u kolicima ;) a nakon četiri do šest nedelja, kada dobijte dozvolu ginekologa da možete početi sa vežbanjem, moja preporuka je da to budu specijalno koncipirane vežbe koje će vas lagano vraćati u formu a neće uticati na dojenje (osnovna je bojazan kod dojilja da se ne znoje previše jer to stvara kiselost mleka, zato je neophodno da treninzi budu adaptirani).

Iako većina majki želi da izgubi višak kilograma što pre posle porođaja, ekstremne dijete i nagli gubitak težine mogu biti opasni po zdravlje porodilje kao i bebe ako je dojite. Većina žena lako izgubi deset kilograma, što je preporuka SZO da se dobije tokom cele trudnoće, ali one žene koje su dobile više od toga moraće da povedu računa o pravilnoj ishrani. Zato je važno da birate namirnice, i da budete fizički aktivne. Dobra vest je da i dojenje pomaže u skidanju kilograma jer ubrzava metabolizam.

Dušica Kovačević, VMS babica i sertifikovani instruktor prenatal joge i pilatesa

www.bebipatrola.rs patronažni servis

Foto: Shutterstock