Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Iskustvo porođaja iz prve ruke

 

Jelena :

U 24:30 jutros krenule kontrakcije, šetala, disala, u 01:30h me prime u porodilište, opet klizma i u boks, ali otvorena samo 2,5. Boks za prisustvo muža zauzet… Za stokom samo jedna doktorka, mlada, a boksevi puni… Oko 03h me pregleda, kaže 2-3, daj bensedin ili će pojačati ili prekinuti… On pojača, kratko sam koristila prvi tip disanja, drugi mi je više prijao. Guramo tako do 06:30h, vizita noćne, doktor kaže krenuo porođaj, dajte terapiju i kreće indukcija, anesteziolog preko veze kaže daće ti u drugoj smeni epidural, ja sam mrtva. Od 8h oooozbiljno boli, idu do 95 i traju preko minut i na minut-dva, dolazi anesteziolog konačno u 9h. Muža drndaju na prijemu, još ga nema, a ja rame da iščupam od bolova. Stavlja iglu u kičmu i ja kažem stani, imam napon, guza me gura, zovu babicu, i  kreće porođaj bez epidurala i muža. Prvi napon, vraća se glavica, drugi duže traje ali izlazi ceo bebac, 2950 gr, 50 cm, oko 9:35h, bez epiziotomije i bez napuklog grlića, samo unutrašnje tkivo ušivaju jer je rukicom išao uz glavu. Ušivanje boli. Izvlače posteljicu, sve ok, i za pola sata me izbacuju, gužva… Evo me sad sam u apartmanu sama da se naspavam konačno. Rana više peče nego boli, mrtva sam od 70 sati nespavanja, ali je divan osećaj kad su ga čak i onako umazanog stavili na grudi, a on kmeka malo… Jedva čekam da ga donesu, da agonija nije počela u petak porošaj bi bio ok. Sad kad bolje razmislim, ti si i mene i beku spasla, da nisam provalila da kreće napon oni bi mi dali epidural i ja ništa ne bih osećala, beka bi se zaglavila jer me niko nije obilazio zbog velike gužve, tako sam ih iznenadila jer me indukcija za dva sata skroz otovorila. Hvala ti do neba! 

 

Aleksandra :

Najdraža učiteljice! Puno hvala što si mi rekla da odmah krenem! Sad report: stigla oko 09:30, otvorena 3, doktorke neusaglašene, jedna htela da me zadrži, druga (meni draža) htela da me vrati kući na tuširanje pa kao dođi za koji sat. Ipakm ostala zbog pripreme… Ušla u boks u 10:45, posle 5 min pukao vodenjak, uvela 2. tip disanja i ozbiljno počela da razmišljam o epiduralu jer sam prvi put imala vodenjak skoro do kraja. Dok su mi ga dali, bila otvorena 8, i posle dvadsetak min stigli naponi. Cica izašla iz drugog. Ali su morali da secnu, gledala sam kako je babica jedva skidala moju kožu sa glavice. Ušivanje kao da je trajalo večnost i pored sveže doze epidurala lepo je bolelo. Nadam se da je odradial lep vez J Sve u svemu, odlično sam prošla i isti je oporavak kao i sa Markom, nego su to u stvari one neke žene bile kilave i kukale. Pošto sam ostala u sobi odmah pored sale za porođaje, naslušala sam se jedne što nije stigla na epid, a nije htela da sluša za disanje. Jao, kukala je, jaukala, baš me nervirala J Eto tako, sad je super što se svega sećam… E da, u boksu me stigla užasna treskavica koja me je izluđivala, baš mi je oduzimala energiju i nije davala da se opustim, pa je to doprinelo da uzmem epid. Ljuubim te puno, jedva čekam da sitgnem kući !

 

Sanja :

Drage moje, prvo želim da vam zahvalim na prilagođenim vežbicama i pripremi koja je veoma korisna i primenljiva u porođajnoj sali ali i pre nje J Moj scenario je bio malo neuobičajen jer sam počela da krvarim pa hitno otišla u porodilište bez da sam mogla da čekam kontrakcije. Bila sam otvorena tek 1 prst i čekala pod nadzorom 16h na početak. Kontrakcije su bile haotične, par na 6-7 min, par na 3 min, pa na 5 min, ali je CTG pokazivao jake uzlazne i disala sam najčešće 2. tip disanja koji me je malo opuštao. Dali su mi blagi epidural jer kad je počelo jako sam se brzo otvarala i sa blagim je čak bilo dobro zbog napona. Spustila sam bebu iz 4. pokušaja, ali na desnom boku koji nisam vežbala i bilo je super J Rodila se moja malena sa 3,650 gr i 51 cm, a ja sam bila ponosna na sebe jer sam bila pripremljena fizički i psihički pa onda zbog toga i hrabra. Hvala na tome, vidimo se opet a do tada sve najbolje!

 

Vesna :

Kao što je redosled u grupi nalagao ja sam se porodila J Pukao mi je vodenjak u 01h noćas, a nikakve bolove pre toga nisam imala. U bolnici sam već bila otvorena 5 prstiju. Malo me je uplašilo što je vodenjak bio blago obojen rozikasto, pa sam požurila u bolnicu. Ali sve je bilo ok. Porodila sam se u 05:30h bez muža i epidurala jer sam već bila dosta otvorena, a kao što si rekla, ne pitaju te mnogo šta bi ti i kako. Nisu me sekli, imam dva šava. Kažu da sam super izgurala bebu, iz 4og puta i baš je bilo onako kako smo vežbale. Bebac ima 2950 gr. Pozdrav za celu grupu, a tebi puno hvala na podršci, savetima, strpljenju.

 

Ivana :

Bilo mi je žao da te noćas budim, pa evo izveštaja : taman sam zaspala pre ponoći kad su me probudile kontrakcije oko 24:30, imala sam utisak da mi se istovremeno piški i kaki. Vidim da nešto nije kako treba, brojim, al sve haotično nešto, muž me vozi u bolnicu oko 02h. Tamo me dočekaju polubesno, otvorena 2,5, kažu to će sad polako. Vode me u pripremu, tamo mi pukne vodenjak, sve se izruči na pločice, ubaciše me na klizmu. Onda u boks, došao i muž, traže mu bris a meni rezultate krvi zbog epid. Pošto sam probila termin za 5 dana, rezultati su zastareli, vade mi krv i čekam na rezultate. Dišem, bolovi jaki, muž je tu pa mu daju gazu natopljenu vodom da sisam. Onda grom i pakao, osećam da mi se kaki, nisam izgleda klizmu odradila kako treba, muž zove sestru, meni već loše od celog scenarija. Otvorena sam 5, rezultati još nisu stigli, obilazi me neka nova babica, mlada, gotivna, kaže sad ćeš ti, ima da izleti ko metak, brzo se otvaraš. Ubrzo doguram do 7, nema više svrhe za epiduralom, dišem, odjednom osećam napone, kažem mužu da ih zove, dolazi babica i govori mi kako da dišem. Ja sve slušam, zadržavam dah, brada na grudi, mislim da nikad na vežbama nisam uspela toliko da zadržim dah. Babica kaže da je bebac visoko posle prvog napona, ja se odmah isprsila i kažem Naaučila sam kako da spustim, spuštam, i posle četvrtog napona ona izlazi u 05h! Stavljaju mi je na grudi, a ona, pogleda u nas, prvo u mene, pa u muža, kao da vidi da l joj se sviđamo… Plačem. Onda je nose, a mene ušivaju i to traje užasno dugo, nisam mogla da se suzdržim da ne vičem, mnogo je bolelo. Muž se zgranuo, stajao je u dnu vrata i nije mogao da podnese. Posle je ostao sa mnom dva sata dok me nisu odveli u sobu, nije mi dao da spavam, kao što si nas učila.

Sad čekam da je donesu, rana boli ali sam užasno nestrpljiva da je vidim, da je pipnem…