Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Kada i kako prekinuti dojenje?

 

Prednosti dojenja su mnogobrojne, pored nutritivnog sastava majčinog mleka veoma je važna bliskost i povezanost koju ostvarujete dojenjem. Preporuka Svetske zdravstene organizacije je dojenje do druge godine pa i duže. A koliko ćete dugo vi dojiti isključivo je vaša odluka. Najbolji savet koji možete dobiti jeste da dojite svoju bebu koliko vi želite ali i koliko vaša beba želi.

Doći će dan kada ćete osetiti da je vreme da se dojenje prekine. Prvo pitanje koje postavljate je kako da to uradite što lakše.

Postepen prestanak dojenja je najbolji i za vas i za bebu jer je ujedno i najprirodniji. Na taj način osluškujete vaše dete i njegove potrebe, i naslućujete kada je ono psihički spremno na ovaj veliki korak. Već sa uvođenjem  čvrste hrane postepeno se smanjuje broj podoja u toku dana, i kada dođete do perioda kada dete jede većinu namirnica kao i odrasli, podoji će se smanjiti na ujutru, uveče, i retko u toku dana kada dete ima zapravo potrebu za maženjem. Na ovaj način se prirodno smanjuje proizvodnja mleka jer je potražnja slabija. Koliko će odvikavanje vremenski trajati je individualno. Nekome će biti dovoljno nekoliko nedelja, a nekada se to može produžiti i na nekoliko meseci ukoliko ste rešili da prekinete dojenje pre nego što je vaše dete spremno.

Nagli prekid dojenja se nikako ne preporučuje jer sa sobom nosi neprijatnosti i za vas i za dete. Kod ovakvog prekida česte su komplikacije gde dolazi do zadržavanja mleka u dojkama koje postaju otečene, bolne, tople a nekada se javlja i mastitis.

Često se dešava da niste uspele postepeno da prekinete laktaciju a vreme je da se vratite na posao ili vaše dete više nije zaiteresovano za dojenje. Evo nekoliko saveta kako da to uradite što lakše:

 

  • Svaki put kada osetite da su vam je mleko nadošlo u dojkama, probajte da ih ispraznite ručno  ali samo onoliko koliko osetite da vam smanjuje napetost. Pumpice izbegavajte jer mogu podsticati proizvodnju mleka.
  • Stavite hladne obloge na grudi jer one sužavaju krvne sudove i smanjuju napetost i toplotu. U te svrhe možete koristiti i listove svežeg kupusa koje ćete staviti u grudnjak i menjati na dva sata. NIKAKO ne stavljajte tople obloge.
  • Koristite čvrste grudnjake ali NIKAKO ne vezujte dojke čvrsto jer na taj način ne smanjujete dotok mleka a od zadržavanja istog će vam dojke postati bolne.
  • Tečnost uzimajte onoliko koliko vam organizam traži jer smanjenjem unosa tečnosti nećete izgubiti mleko.
  • NIKAKO ne uzimajte lekove za prekidanje laktacije na svoju ruku, obavezno se konsultijte sa svojim ginekologom.

 

Vms Dušica Dišić Kovačević, Ordinacija Mladenović, Beograd

Foto: Shutterstock