Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Kako odagnati bolove u kičmi tokom trudnoće

Rezultati istraživanja Univerziteta u Kasinu u saradnji sa univerzitetskom klinikom Agostino Gemeli iz Rima pokazali su da su lumbalni bolovi česta pojava u toku trudnoće, a u velikom broju slučajeva produže se i nakon porođaja. Od ovog problema pati više od 50% žena. Problem potiče najčešće od lošeg držanja trudnice usled povećanja težine stomaka.

 

Raspodela telesne težine u trudnoći menja se usled rasta fetusa pa se težište pomera unapred. U pokušaju da uspostave funkcionalnu ravnotežu, uobičajeno držanje se menja a trudnica zauzima neispravne položaje koji vremenom uzrokuju zapaljenja i bolove u kičmi.

 

 

OD TRADICIONALNOG STEZNIKA DO OPTIMALNOG DIZAJNA: BODI

 

Grupa italijanskih istraživača sastavljena od specijalista iz ginekologije i akušerstva, inženjera, stručnjaka epidemologije i motoričkih nauka koncentrisala je svoje istraživanje na rešenje problema tako što su procenili mogućnost raspodele težine stomaka na celu kičmu i radili na rasterećenju lumbalne regije kako bi pomogli trudnicama da se što pravilnije drže.

 

U skladu sa tim analizirali su različite pojaseve čija je osnovna funkcija pridržavanje stomaka i rasterećenje kičme. Rezultati su pokazali da tradicionalni pojasevi raspoređuju težinu u lumbalnom predelu, dok je jedan širi pojas, kao recimo korset ili bodi, raspoređuje na efikasniji način pa samim tim utiče da se trudnica u celini dobro oseća.

 

 

 

Pošto su definisali idealan oblik pojasa, istraživači su razvili inovativni dizajn koji garantuje trudnici maksimalnu udobnost a u isto vreme obezbeđuje sigurnost fetusu jer nema pritiska na stomak budući da bočna i zadnja armatura pojasa podupiru težinu.

 

Rezultat je dobijen zahvaljujući korišćenju posebnih materijala različite čvrstine koji su raspoređeni na određeni način. Sve to, naravno, pod strogom kontrolom lekarske ekipe.

EKSPERIMENTALNA PROVERA FUNKCIONALNOSTI DRŽAČA ZA STOMAK

 

Među trudnicama-učesnicama kurseva pripreme za porođaj pri univerzitetskoj klinici Agostino Gemeli u Rimu, koje su pristale na testiranje, odabrana je grupa na kojoj je ispitana efikasnost bodija.

 

Da bi se napravila homogena grupa, uzeti su u obzir mnogi faktori kao na primer godište, poodmaklost trudnoće, broj prethodnih trudnoća, fizička aktivnost i težina.

Test se sastojao u poređenju otiska lumbalnog trakta žena u dve različite situacije: jedne su nosile tradicionalni donji veš za trudnice a druge eksperimentalni bodi.

 

Iz rezultata merenja i iz dobijenih krajnjih podataka, utvrđeno je da “specijalni” bodi efekasno utiče na držanje, menjajući ispupčenost u nivou lumbalne regije kako u dubini, tako i u visini središnje tačke leđa (u nivou pupka).

 

Kod trudnica koje su nosile bodi primećeno je smanjenje ugla lumbalne lordoze, izostanak bolova i generalno poboljšanje celokupnog stanja.

 

 

*ovaj tekst sadrži seriju aktivnosti i studija istraživača Univerziteta u Kasinu – katedra za higijenu, Fakultet motoričkih nauka, u eksperimentalnoj saradnji sa istraživačima univerzitetske klinike Agosto Gemeli iz Rima – Institut za akušerstvo i ginekologiju.

 

Izvor: http://www.gravidanzaonline.it/home/

Photo:  www.gravidanzaonline.it