Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Kako se oporaviti od carskog reza

 

Iako je carski rez danas rutinski medicinski zahvat, oporavak od njega zahteva dobrih šest nedelja. Mnoge žene misle da je to idealna vrsta porođaja zato što se tokom njega ne oseća bol, ali budući da je u pitanju operacija, oporavak je postepen i dugotrajan. Zbog toga je važno da znate šta sve možete da očekujete nakon carskog reza i kako se opraviti od njega.

 

Na dan porođaja, kod upotrebe opšte anestezije porodilja se oseća ošamućeno još nekoliko sati nakon porođaja. Ukoliko se koristi epiduralna ili spinalna anestezija ovaj osećaj izostaje, ali se one koriste samo ako ima uslova i ako porodilja izrazi želju. Porodilja će nakon zahvata imati plasiran urinarni kateter tokom naredna dva dana, a nekada lekar u toku operacije može da plasira i mali dren koji drenira limfu i krv iz rane. Nakon carskog reza porodilja može da oseća bolove u predelu rane, a može i da oseća mučninu zbog analgetika, pa čak i jak svrab na koži kao reakciju na anestetik, to su sve propratne i česte tegobe koje brzo prolaze ali ih obavezno prijavite sestri i lekaru.

Zbog svega ovoga odmor je neophodan, a posete treba ograničiti. Iskoristite to vreme da savladate dojenje koje neće biti baš najudobnije zbog ožiljka na stomaku.

 

Već drugog dana od porođaja porodilja će morati da ustane i počne da šeta kako bi se izbegao rizik od tromboze. Ako se porodilji vrti u glavi, to je možda zbog toga što joj nedostaje gvožđa. Zato je važno komunicirati sa sestrama i lekarima kako bi mogli odmah da reaguju. Creva će početi da rade u naredna 24 sata i tada se najčešće javljaju gasovi, što je normalna i očekivana pojava nakon operacije. Ako osetite zastoj u radu creva kao i nadutost i bol obavezno to prijavite dežurnoj sestri ili lekaru kako bi vam na vreme pomogli.

Porodilja može da ide sama u toalet osim ako joj se ne vrti previše u glavi. Što se kupanja tiče, tuširanje će biti moguće tek od trećeg dana, a do tada se toaleta sprovodi u postelji uz pomoć sestre.

 

Otpust možete očekivati u toku petog dana, a za skidanje konaca doći ćete kod ginekologa  nakon sedam dana a nekada i kasnije. Ako i dalje osećate bolove, lekar će vam prepisati  analgetike. Mleko će nadoći otprilike pet dana nakon carskog reza, nekada i ranije. Kad stignete kući, zažmurite na sav haos koji je novopečeni tata ostavio za sobom i odmarajte se što više! To je jedini recept za brz oporavak, zapamtite! Sve što vam je potrebno za bebu neka vam bude nadohvat ruke kako ne biste trčkarale kroz kuću svaki čas. Nakon skidanja konaca dobićete savet da se normalno tuširate i mažete ožiljak kremom za brže zarastanje.

Dakle, beba će leškariti uz vas, nećete usisavati kuću najmanje mesec dana, niti se baviti kućnim poslovima, prepustite sve drugima.

Nakon izlaska iz porodilišta očekujte dolazak patronažne sestre u posetu koja će pored nege bebe proveriti kako ste vi i pratiti kako zarasta ožiljak, i ona će imati ukupno pet poseta. Ukoliko patite od opstipacije nakon porođaja možete uzeti laksativ koji će Vam preporučiti patronažna sestra ili ginekolog. Ako osećate bolove u leđima, znajte da je to normalna pojava i da će vremenom spontano nestati, možete olakšati sebi ako radite lagane vežbe istezanja.  

U ovom periodu nemojte nositi bebu u marami, šetajte je u kolicima kad izlazite u šetnju, odmarajte se i opuštajte uvek kada imate priliku za to, i nikako ne radite trbušnjake! Držite se i dalje daleko od kućnih poslova, izbegavajte dugo stajanje, odlazak u kupovinu i duge vožnje kolima.

 

Petnaestog dana nakon porođaja ožiljak je još uvek osetljiv i podložan infekcijama. Vratiće vam se polako mišićni tonus, ali ćete i dalje osećati zamor. Zato koristite svaku priliku za odmor, i poslušajte mame i bake: ako beba spava preko dana, spavajte i vi s njom! Izbegavajte da vozite, a po kući možete da radite sitne poslove isključivo u sedećem položaju. Krupne poslove i nošenje teških stvari prepustite drugima.

 

Ukoliko nije bilo dodatnih komplikacija, u šestoj nedelji nakon porođaja bi trebalo da su vam se mišići oporavili uprkos noćima koje provodite u bdenju nad bebom.

Vodite računa o ishrani, uzimajte redovno obroke i nastavite sa suplementacijom vitaminima i mineralima kao i u trudnoći. Nakon četiri do šest nedelja trebalo bi da odete na kontrolni pregled kod ginekologa kada ćete dobiti savet o kontracepciji a lekar će napraviti i uvid u stanje mišića karličnog dna. Sada već možete da razmišljate o nekoj sportskoj aktivnosti, a ginekolog će vam, nakon kontrole perineuma, reći šta biste mogli da praktikujete.

 

I zapamtite da je carski rez operacija, i da iako je rutinski zahvat nosi sa sobom niz postoperativnih komplikacija i treba ga raditi samo kada za to postoje indikacije, kao i da to nije bezbolan način rađanja.

Dušica Kovačević,VMS babica, edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge 

www.bebipatrola.rs patronažni servis

Foto: Shutterstock