Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Koji problemi mogu nastati u periodu dojenja?

Koji problemi mogu nastati u periodu dojenja?

Pored iscrpljenosti i neredovnog spavanja tu je i česta zabrinutost: da li ćete imati dovoljno mleka, da li vaša beba dovoljno napreduje, da li je treba buditi u toku noći za podoj... Javljaju se neretko i problemi sa dojkama, na koje je bitno pravovremeno odreagovati i pravilno postupiti.
 
U prvim danima nakon porođaja većina žena iskusi bolnu i neprijatnu pojavu – ragade, pukotine u nežnoj koži bradavice. Iako prilično bolne, ragade brzo zarastaju, dovoljno je da „preskočite“ jedan podoj sa te dojke (duži prekid dojenja vam nikako neće pomoći). Nakon nekoliko dana aktivnog dojenja, kada vaša beba i vi dobro uvežbate pravilno hvatanje dojke, a nežna koža areole i bradavice malo ogrube, ragade će same prestati da se pojavljuju. Za negu se preporučuje utrljavanje sopstvenog kolostruma ili mleka, a zatim sušenje bradavice na vazduhu. Osim što hidrira i „podmazuje“, mleko (a naročito kolostrum) sadrži i antitela koja sprečavaju razvoj infekcije (jer je svaka ranica ulazno mesto za infekciju!). Treba izbegavati pranje dojki sapunom jer to isušuje kožu, čineći je podložnijom povredi. Postoje i lanolinske masti koje mogu da pomognu a nisu štetne za bebu. Ukoliko osećate bol tokom celog podoja i pored toga što  je beba pravilno obuhvatila bradavicu, moguće je da imate neki problem sa kožom u predelu bradavice i areole, pa bi najbolje bilo da se obratite dermatologu.   
 
Najčešće se radi o gljivičnoj infekciji, uzročnik je iz roda Candida, inače normalni stanovnik kože i sluzokože, koji se samo malo „oteo kontroli“. Bradavica može biti crvenkasta i sjajna, ali može delovati potpuno normalno. Prilikom dojenja javlja se jak bol u vidu bockanja u predelu bradavice, koji se širi ka leđima. Često beba ima gljivičnu infekciju usne duplje, tzv. soor (bele naslage u usnoj duplji, koje se ne mogu ukloniti) ili u pregibima. Ponekad je prisutna i vaginalna kandidijaza kod mame. Lečenje podrazumeva primenu antigljivičnih preparata, i to masti, kapi ili tableta, u zavisnosti od lokalizacije promena.                
 
Dojke mogu biti bolne i zbog prepunjenosti koja se često javlja i u prvim danima nakon porođaja. Najbolje rešenje je redovno dojenje na zahtev novorođenčeta, što će vremenom dovesti do usklađivanja bebinih potreba i količine mleka koje se stvara. Nekada dojke mogu biti toliko pune da poprimaju oblik lopte, te bebi postaje zaista teško da pravilno uhvati bradavicu, a majci bolno. U takvoj situaciji može vam pomoći tuširanje mlakom vodom ili stavljanje toplih obloga pred podoj, kao i istiskivanje male količine mleka kako biste razmekšali dojku.
Ukoliko je otok veliki, između podoja se mogu primeniti i hladne obloge. Trudite se da menjate položaje u kojima dojite, kako bi se svi delovi dojke ravnomerno praznili. Blagom masažom dojke u toku podoja, u smeru od periferije ka areoli, potpomoći ćete isticanje mleka. Ukoliko uprkos svim preduzetim merama u grudima zaostane previše mleka, možete se izmlazati ručno ili uz pomoć pumpice i višak mleka čuvati u zamrzivaču do 6 meseci, ili donirati za banku mleka pri Institutu za neonatologiju u Beogradu.  
 
Ukoliko vam se začepi mlečni kanal, napipaćete čvorić koji je izrazito bolan na dodir, a koža iznad može biti crvena. Ovo je savršena podloga za razvoj infekcije, zato morate primeniti iste mere kao i u slučaju prepunjenosti dojki - najbitniji su redovni podoji,  zatim menjanje položaja pri dojenju, stavljanje toplih i hladnih obloga naizmenično, kao i pražnjenje dojki uz blagu masažu tkiva oko čvorića u smeru ka areoli, sve dok čvorić ne nestane. Ako je prisutan i nakon nekoliko dana, uvećava se i postaje sve bolniji, a koža sve crvenija, kao i ako dobijete povišenu temperaturu, obavezno se javite svom lekaru. Za sprečavanje začepljenja mlečnih kanalića bitno je i da ne nosite veš i majice koje vas stežu. Ukoliko se iz dela dojke slabije prazni mleko, vrlo lako se može razviti infekcija koje se plaši svaka porodilja – mastitis. Uzročnici su najčešće bakterije koje se mogu naći na koži (Staphylococcus aureus), a manifestuje se otokom, bolom i crvenilom, koji su često praćeni povišenom temperaturom. Terapiju određuje lekar nakon pregleda, a sastoji se od antibiotika, lekova protiv bolova (ukoliko je potrebno), kao i toplih obloga. Ovde moramo podvući da je pogrešno prekinuti sa podojima, naprotiv, jedna od osnovnih terapijskih mera jesu što češći podoji  i to sa obe dojke. Dojenje neće naškoditi vašoj bebi (kao ni antibiotik koji vam je prepisan), a vama će samo pomoći, dojka će se bolje drenirati (nema bolje pumpice za izmlazanje od bebe), čime će se sprečiti širenje infekcije i ubrzati izlečenje.Sve će biti jasnije i lakše nakon prve kontrole kod pedijatra, tj. nakon prvih mesec dana gde će proceniti napredak vaše bebe i dati vam savet za dalje.  
 
Do tada, probajte da se opustite i posvetite sebi i bebi. Za svaki problem ili nedoumicu potražite pomoć stručnog lica, a olakšajte sebi tako što ćete obezbediti pomoć od strane vaših najbližih. Kada se dovoljno odmorite i povratite snagu nakon porođaja, počnite da se vraćate stvarima – hobijima i navikama koje vas čine srećnom.
 

Dušica Kovačević,VMS babica, edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge 

www.bebipatrola.rs patronažni servis

Foto: Shutterstock