Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Nega nakon vaginalnog porođaja

 

Da biste se vratile svakodnevnim aktivnostima potrebno je da prođe određeno vreme. U prvih mesec dana će vam pomoć i podrška biti dragoceni, i ne libite se da ih tražite. Briga o sopstevenom telu nakon porođaja je podjednako važna kao i briga o bebi, i zato je važno da imate vremena da se posvetite sebi.

Dok krvarite obavezno koristite mrežaste uloške, i često ih menjajte. Ukoliko imate ranu od epiziotomije,  trudite se, kad god ste u mogućnosti, da je nakon toaleta operete i dobro posušite. Za njeno zarastanje je najvažnije da bude suva i čista. Izbegavajte brisanje vlažnim maramicama. Ukoliko imate bolove u predelu rane koristite analgetike koji su dozvoljeni za vreme dojenja (paracetamol, ibuprofen...) poštujući prepisane doze i način uzimanja.

Ukoliko osećate neprijatnost i bol oko vaginalnog otvora možete koristiti obloge od leda, ali ih nikako nemojte stavljati direktno na kožu već isključivo preko tkanine (npr. platnene pelene) i držite 10-15 minuta.

Nakon porođaja se veoma često pojave i hemoroidi, koji se uglavnom povuku nakon mesec dana od porođaja, a do tada možete koristiti hladne obloge i mazati specijalnu mast. Izbegavajte hranu koja izaziva zatvor, uzimajte dosta tečnosti i hranu bogatu biljnim vlaknima. Takođe je od velike važnosti da se isprati rad vaših creva i da imate stolicu u prva tri dana nakon porođaja.

Da bi se vaše telo oporavilo od trudnoće i porođaja, biće mu potrebno u proseku 4-6 nedelja, dok kod nekih porodilja to može trajati i osam nedelja.

Izbegavajte seksualne odnose u prvih šest nedelja. Sačekajte da prođe šest nedelja i nakon toga obavite obavezni ginekološki pregled gde će ginekolog proveriti da li su vaši reproduktivni organi regenerisani i dati vam, u slučaju da jesu, dozvolu za seksualne odnose.

Ne savetuje se putovanje sa bebom u prvih 5-6 nedelja, ali ako je neophodno da se uputite na duži put automobilom vodite računa da pravite česte pauze da prošetate i istegnete se.

Nikako ne radite vaginalna ispiranja u ovom periodu i ne koristite tampone!

 

Dušica Kovačević, VMS babica i sertifikovani instruktor prenatal joge i pilatesa, vlasnica www.bebipatrola.rs patronažnog servisa

Foto: Shutterstock