Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Ojed kod beba

Ojed kod beba

Ojed ili pelenski dermatitis je uobičajena pojava kod beba i označava zapaljenje regiona kože genitalija i analnog dela. Najčešće je uzrokovano učestalim stolicama, nedovoljno čestim promenama pelena ili kada majka koja doji jede začinjenu i kiselu hranu. Pored toga može biti posledica upotrebe različitih deterdženata ili omekšivača, ali i određenih sastojaka pudera ili krema za negu pelenske regije. Znatno ređe se javlja pelenski dermatitis kao posledica infekcije kože. Prvi simptomi pelenskog dermatitisa se mogu prepoznati po tome što je beba nervozna i plačljiva prilikom kupanja ili dodira pelenske regije. Nakon toga se uočavaju i promene na koži u vidu crvenila i ospe navedenog regiona. Lečenje pelenskog dermatitisa kod beba podrazumeva, pre svega, izbegavanje faktora koji su doveli do nastanka promena na koži pelenske regije.
 
Preporučuje se što češće menjanje pelena kako bi koža imala što manje kontakta sa urinom i stolicom, kao i pranje samo vodom, bez sapuna ili maramica koje sadrže alkohol ili mirise. Nakon toga, nanošenje krema koje sadrže vazelin ili cink oksid koji stvaraju zaštitnu barijeru kože. Pelene treba skidati kad god je moguće da bi se promene bolje ventilirale i sušile.
 
Ukoliko je pelenski dermatitis posledica infekcije, pedijatar će preporučiti dalje korake, obično u vidu lokalne terapije antibiotskim mastima ili kombinovanih krema koje sadrže antibiotike i antimikotike, a u težim slučajevima i kortikosteroidnu kremu.
 
 
Dr Nevenka Raketić, pedijatrijska ordinacija « Dr Raketić », Beograd
Foto: Shutterstock