Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Porođaj - od trenutka ulaska u boks

ULAZAK U BOKS I DISANJE

Porođaj  je počeo, sastoji se iz četiri porođajna doba, a evo ga tek prvo, http://www.fitizdravamama.com/tekst/cetiri-porodjajna-doba. Sigurno većina vas  zamišlja da će se odigravati kao na filmu, pukne vodenjak i nakon 3 sekunde ste se porodile, beba je tu i čestitke lete na sve strane,ali u stvarnosti je sasvim drugačije.

Primili su vas u porodilište i nakon prijemne procedure, iz sobe za pripremu prelazite u porođajni boks. Nekada se desi da preskočite sobu za pripremu usled hitnog prijema, odnosno procene lekara i babice da je to neophodno, i to se dešava najčešće kada je dilatacija grlića materice veća od 7cm. Strah je sve vreme prisutan, ali iz mog dugogodišnjeg rada u pripremi trudnica za porođaj i iskustva iz porodilišta strah se pobeđuje znanjem i vašom dobrom informisanošću o onome što sledi:

  • Šetajte što više pre ulaska u boks, još dok ste kod kuće, na prijemu, ili u pripremi, jer će vam šetnja prijati a svakako će pospešiti dilataciju grlića.
  • Kontrakcije će pojačavati svoj intenzitet i dužinu trajanja, uključite polako prvi tip disanja jer će vam to pomoći da ih od samog početka savladate, i štedite energiju i snagu za dalji tok porođaja. O tehnikama disanja sam pisala ranije: http://www.fitizdravamama.com/tekst/tehnike-disanja-koje-olaksavaju-porodjaj.
  • Kada uđete u boks u pratnji babice, ona će vas zamoliti da ostavite torbu (koja je sve vreme sa vama) u ormarić pored kreveta i da legnete na krevet. O tome šta poneti u porodilište, takođe sam pisala: http://www.fitizdravamama.com/tekst/sta-poneti-u-porodiliste.   
  • U zavisnosti od veličine porodilišta zavisi i koliko bokseva ima, i da li ima zasebne prostorije koje su po potrebi izolacione sobe a  koriste se iako porodilja ima pratnju i podršku na porođaju. Na sebi tada imate samo spavaćicu, bez donjeg veša. Povlačite spavaćicu i oslobađate stomak kako bi vas babica uključila na CTG aparat, zatim pokrila i pristupila plasiranju intravenske braunile preko koje će vam uključiti neki od i.v. rastvora. Možda će se neka od vas odlučiti za porođaj u kadi, što je moguće samo u porodilštu Kbc Zvezdara, i u tom slučaju je praksa da se, umesto na krevet, smestite u kadu koja nije obična kada, već specijalno dizajnirana da olakša prvo porođajno doba i ona se može koristiti samo ako se porođaj planira bez epidurane anestezije.
  • E sada kada ste se tako lepo smestile na krevet ili u kadu, babica vas ostavlja i kaže da očekujete uskoro akušerski pregled lekara, a ukoliko imate pratnju partnera na porođaju pozvaće ga, i on će se ubrzo priključiti ovoj nezaboravnoj avanturi. Kontrakcije se sada pojačavaju, a strah će vas obuzimati sve više ako niste sigurne šta sledi i nemate dovoljno znanja o narednim situacijama i procedurama, pa zato brže-bolje na pripremu za porođaj!

 

DILATACIJA GRLIĆA I EPIDURAL, prvo porođajno doba

 

U prethodnom tekstu smo vas ostavile da ležite na krevetu ili u kadi. Sada dolazi lekar i pregleda vas. Na osnovu tog pregleda će biti utvrđena dilatacija grlića koja je nekad izražena u centimetrima, a nekada ćete čuti lekara i babicu da govore i koliko je prstiju diltatiran grlić, i uglavnom će sve vreme naglas komentrisati kolika je njegova dilatiranost (otvorenost) kao i u kom je položaju plod. Na dilataciji između 3cm i 5cm možete očekivati prokidanje vodenjaka, koje nije bolno i nikako ne treba da vas plaši, a može se desiti da vam vodenjak ostane netaknut i da odluče da ga tako ostave što duže, ali to je svakako odluka vašeg lekara i zavisi od brzine toka porođaja. Ukoliko se desi da su vam prokinuli vodenjak na ovoj dilataciji ili da je došlo i do spontanog prsnuća i ranije, onda možete očekivati da će se kontrakcije sada pojačati i postati učestalije.U boksu ste uglavnom same u (ili u pratnji partnera što je poželjno!), a nekada se dešava da boks delite sa još jednom porodiljom, i zapamtite da vas lekar i babica uvek imaju „na oku“ iako ih vi ne vidite.

 

Pregledi se uglavnom dešavaju na svaka dva sata, po potrebi i češće, i uglavnom su neprijatni ali uvek imajte u glavi da će kratko traje i da je u vašem interesu da se opustite i sarađujete sa ekipom jer se sa svakim pregledom grlić i manuelno dilatira. Između dva pregleda babica će vas obilaziti ali neće sedeti pored vas.

Pitate se kada ćete dobiti epiduralnu anesteziju. Onda kada se steknu uslovi za to, što znači da je dilatacija od 4 do 6cm, i da je prokinut vodenjak. Ako je to slučaj, onda se anestetitkom namaže mesto uboda i nakon toga, između dve kontrakcije, aplikuje se kateter. Anesteziolog će vas tada postaviti u odgovarajući položaj - na boku sa savijenim kolenima ili u sedeći položaj sa savijenom kičmom - naglasiće vam da je najvažnije da se u toku aplikacije ne pomerate i da ostanete mirne. Ono što ne treba da vas iznenadi kada imate epidural jeste urinarni kateter koji će vam plasirati, stoga je ležeći položaj jedini koji možete zauzeti tokom epiduralne anestezije, i bićete sve vreme priključene na CTG aparat koji omogućava kontinuirano praćenje srčanih tonova ploda kao i kontrakcije materice.

 

Kako vreme odmiče, kontrakcije se pojačavaju, postaju sve duže a pauze sve kraće, a grlić se razmekšava, skraćuje, otvara, izravnjava. Stimulacija se daje kroz infuziju i time se skraćuje prvo porođajno doba, odnosno pojačavaju kontrakcije i ubrzava dilatacija grlića. Lekar će odlučiti da li ima potrebe za istom i koliko će biti doziranje. U porođaju se takođe mogu dati i lekovi koji su miorelaksanti, koji utiču da vam se materica i grlić materice opusti, da vam se pomogne kako bi se ublažio bol ukoliko nemate epiduralnu anesteziju.

 

POROĐAJ – POSLEDNJI MINUTI

 

Kontrakcije će se pojačavati, a kako je to sad već pitanje subjektivnog osećaja, primenjivaćete odgovarajući tip disanja. Kontrakcije i diltaciju grlića prati i spuštanje ploda i pravilno pozicioniranje prednjačećeg dela. Nastavljate sa disanjem, kvasite gazicom usta pa uhvatite sebe kako istu tu gazu sisate ne bi li koja kapljica skliznula niz grlo,jer znate da kako ste kročili u porodilište nema ni hrane a ni vode, a često me trudnice pitaju šta ako ne stignem da jedem i budem gladna. E pa, glad vam neće praviti problem jer će taj osećaj brzo nestati ali ćete zato biti veoma žedne pa će vam upravo ova gazica pomagati.

 

Ako ste primile epiduralnu anesteziju anesteziolog će u komunikaciji sa lekarom i babicom osluškivati tok porođaja i odlučiti kada da prestane sa davanjem anestetika. To ne treba da vas plaši, naprotiv treba da priželjkujete da povratite osećaj kako biste osetili napone koji slede. U glavi ponavljate i nestrpljivo čekate da počne faza istiskivanja ploda, ali dok se ona ne pojavi poslednji sati, a i minuti, će izgledati kao večnost. Lekar i babica će sve češće dolaziti kod vas, pregledati vas, pitati kako se osećate i da li počinjete da osećate napone.

 

U svakom slučaju, faza koja prethodi rađanju najteža je faza u porođaju . Žena koja nema anesteziju osetiće najintenzivnije bolove na dilataciji između 7cm i 10cm, kod nekih će to biti i bolovi u kombinaciji sa naponima - takozvana faza mešanja - i tada ćete zvati upomoć i doći će da vas pregleda lekar (a nekada i babica ako on u datom trenutku nije prisutan). Možete dobiti savet da kada osetite napon ne gurate već se suzdržavate jer vam grlić još nije dovoljno dilatiran, a dešava se i da je glavica ploda visoko i da će od vas tražiti da na boku spuštate bebu. Koji god scenario da se desi, na vama je da slušate savete i sarađujete sa ekipom jer je to od najvećeg značaja. Ono što treba sebi sve vreme da ponavljate dok vam je u ovoj fazi teško jeste da je to najteža ili najkraća faza dilatacije, i da ste na korak do trenutka da krenu naponi i da ćete uskoro imati svoju bebu na grudima.

Posle ove faze napokon kreće jak napon i rađanje ploda a to je drugo porođajno doba.

 

DRUGO POROĐAJNO DOBA – ISTISKIVANJE BEBE

 

Babica se priprema, stavlja rukavice, sipa povidon jod penu i počinje sa masažom perineuma tj. međice. To vam nimalo ne smeta ako ne osećate napon jer vam anestezija još uvek deluje. Zato se potrudite da sarađujete i slušate uputstva, i da tada iskoristite naučenu tehniku napinjanja sa časova psihofizičke pripreme. Kada napon krene babica će vam reći da jako udahnete na usta, povlačite ručke ili noge ka sebi, potisnete ramena i bradu na grudi, i da jako gurate. Vi ste sada zvezda, glavni akter, a lekar i babica su tu samo da pripomognu dok se vi SAME PORAĐATE i rađate bebu. Iz koliko napona ćete roditi zavisi od vas ali i od vašeg prirodnog toka, ali jesigurno da i vi i oni težite tome da pratite napone i da rodite bebu u roku od nekoliko minuta.

 

Sa svakim naponom gurajte najjače što možete, sa plućima punim vazduha. Između dva napona imaćete kratak predah, a nakon toga ponovo napon. Lekar će možda zajedno sa babicom proceniti da li je neophodna epiziotomija. Ona se uvek radi u najjačem naponu i najčešće se ne oseti.

Sa masažom i pripremom međice za porođaj možete početi još u trudnoći i na taj način je izbeći, a više o masaži pogledajte ovde: http://www.fitizdravamama.com/tekst/perinealna-masaza-ili-masaza-perineuma-medjice

Znajte da se uvek individualno pristupa svakoj porodilji i porođaju, da je to avantura koja je nepredvidiva i da može da iznenadi i najuigraniju ekipu bilo gde u svetu, ali je važno da znate da ste na sigurnom mestu i da se od njih očekuje da naprave dobru procenu i reaguju na vreme što znači da završe porođaj carskim rezom, a retko posegnu za vakumom ili forcepsom.

I sada jedno veliko bravo! Beba je rođena, vi ste je rodili! Babica je prihvata, nekada aspirira gornje disajne puteve, podvezuje pupčanik i preseca, ako ostavljate matične ćelije na čuvanje i to će se obaviti u ovoj fazi, a za to vreme lekar posmatra bebu i ona dobija ocenu tzv. Apgar skor. Očekujete bebin prvi udah, odnosno plač i tada vam je stavljaju na grudi da je dodirnete, osetite, poljubite, mazite. Oksitocin hormon ljubavi je na vrhuncu, neverovatno se osećate, osećanja su vam pomešana. Babica će uzeti bebu i odneti je dalje na merenje, povijanje i ponovo vam je doneti i staviti na grudi i zamoliti vas da proverite tračicu oko bebine ruke na kojoj se nalazi identifikacioni broj koji će staviti i vama. Brojevi treba da su identični i to su vaše narukvice koje ne skidate do polaska kući.

Zatim sledi primopredaja novorođenčeta u dečiji boks pedijatriskim sestrama i pedijatrima, vi ostajete na istom mestu u boksu da rodite posteljicu i sada znate da je upravo taj period treće porođajno doba.

 

TREĆE I ČETVRTO POROĐAJNO DOBA, rađanje posteljice

Posteljica bi trebalo da se rodi u roku od 15 minuta, ona se rađa sama a nekada uz asistenciju babice koja pritisne dno materice preko stomaka i povuče lagano za pupčanik, što nije bolno i brzo je gotovo. Ako se ne odlubi i rodi u ovom periodu, ili ako se rodi a lekar i babica pri njenom pregledu registruju da joj nedostaje neki deo ili vam se javi pojačano krvarenje, znajte da su to sve situacije u kojima je neophodno uraditi reviziju materice. Revizija se uglavnom radi u anesteziji, a ako ste već primili epiduralnu anesteziju, onda se dodaje anestetik dok se u suprotnom daje kratka opšta intravenska anestezija. Nažalost, svedoci smo da i dalje postoje mala porodilišta gde nema mogućnosti za anesteziju, ali je to sve ređe i ređe.

Nakon rađanja posteljice pristupa se saniranju, tj.ušivanju epiziotomije i eventualno ruptura, rascepa ako ih ima, što se takođe izvodi u anesteziji i to lokalnoj. Zatim vas babica sređuje, pere genitalije, menja se posteljina, oblačite spavaćicu I babica uzima mrežasti uložak iz vaše torbe koja je tik uz vas, kaže vam da ispružite noge i dobro vas pokrije. Drhtavica koja se može javiti je normalna, nekada će vam na stomak staviti i led preko spavaćice da bi se pospešilo kontrahovanje materice.

Sada kad ste tako lepo upakovane na krevetu ostajete da ležite naredna 2h i ovaj period je zapravo četvrto porođajno doba. I dalje ćete imati infuziju, i dobićete savet da ne spavate i ne jedete jer će tokom ovog perioda lekari pratiti i dati procenu vašeg opšteg stanja kao i krvarenja iz materice. Zato će vam sada mnogo značiti pratnja koja je bila na porođaju, i naravno ostala i u ovom trenutku uz vas, jer će vam praviti društvo, sumiraćete utiske, javljati najbližima, gledati zabeležene fotografije vaše bebe i diviti se vašoj hrabrosti, snazi i vašem ponovnom rođenju - sada kao MAJKE.

Nakon ova 2h, polako vas sa vašim stvarima prevoze na kolicima u sobu ili apartman na akušerskom odeljenju, tada dobijate onaj čuveni naziv babinjara i u tom svetu babinja ostajete narednih 6 nedelja...

 

 

Dušica Dišić Kovačević, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge

Foto: Shutterstock