Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

O čemu da povedete računa kad stignete kući

Postporođajni (postpartalni) period počinje nakon rađanja bebe i traje šest do osam nedelja. Tokom tog perioda žensko telo prolazi kroz niz promena i postepeno se vraća u prethodno stanje. Kao i kod promena tokom trudnoće, i postporođajne promene su različite za svaku ženu. Dešavaju se i na fizičkom i na psihičkom planu jer je ovaj period zapravo period prilagođavanja na materinstvo i roditeljstvo, kao i na sve ono što to nosi. Partneri se susreću sa potpuno novom ulogom – roditelja – u kojoj uče kako da brinu o novorođenčetu, ali i kako da funkcionišu u izmenjenoj porodičnoj zajednici. To je istovremeno trenutak kada se uloge preraspoređuju pa je stoga važno da se dogovorite oko podele dužnosti.

Koliko na prvi pogled izgleda važna briga o novorođenčetu, toliko je važna i briga o majci u tom periodu. Žene prvenstveno treba da brinu o sebi i tome kako da što pre povrate svoju energiju, tako što će se puno odmarati i pravilno se hraniti. Iako će provoditi mnogo vremena sa bebom, izuzetno je važno da mame što pre organizuju mrežu pomoći i podrške, prvenstveno partnera, a onda i drugih bližnjih.

 

 

Roditelji ubrzo shvate da bebe imaju različiti dnevni i noćni ritam od odraslih. Novorođenče se u proseku budi na tri sata, često i na dva (a neki spavaju i kraće!) zbog potrebe za hranjenjem (sisanjem), presvlačenjem, kao i nošenjem i maženjem. U prvim danima po dolasku bebe kući zavlada euforija i čini se da je tako malo potrebno za njenu negu, ali taj utisak brzo izbledi kada ga zamene neprospavane noći koje kod roditelja izazivaju umor i iscrpljenost. Često se dešava da osam sati sna nećete moći da vežete u kontinuitetu i po nekoliko meseci od rođenja bebe, a do tada evo nekoliko predloga koji mogu biti od pomoći kako biste uspeli da se odmorite sada kada vam je odmor najpotrebniji.

  • U prvih nekoliko nedelja majka treba da bude oslobođena svih obaveza osim hranjenja bebe kao i njene nege i brige o sebi.
  • Spavajte kada beba spava. U praksi se uglavnom susrećem sa majkama kojima to nije polazilo za rukom ali dovoljno je i da zadremate na nekoliko minuta više puta u toku dana ili samo zatvorite oči i mislite na nešto lepo.
  • Štedite se, pa je svakako predlog da stavite bebin krevetac pored vašeg zbog čestog ustajanja i hranjenja u toku noći.
  • Sami odredite ko će vam dolaziti u posetu u prvim danima. Savet je da to u početku budu najbliži, a i kada vam dođu prijatelji i familija u posetu majka ne treba da oseća obavezu da bude sa njima, već da se slobodno izvini i ode da nahrani svoju bebu, pa i dremne ako oseća potrebu.
  • Izađite napolje svakog dana bar na kratko. Možete ići u duže šetnje ili početi sa postporođajnim vežbama ako imate dozvolu ginekologa.
  • Telo je svakako pretrpelo određene promene kako u trudnoći tako i za vreme porođaja. Pa tako porodilja mora da se odmara i vodi računa o svojoj nezi i ishrani. Bez obzira na to koliko ste kilograma dobile u trudnoći, nakon porođaja nije poželjno držati dijete već ishrana treba da bude bogata i raznovrsna kako biste bile aktivne i zdrave za svoju bebu i brigu o njoj. Osim toga, raznovrsna ishrana doprinosi proizvodnji mleka i uspešnom dojenju.

 

Dušica Dišić Kovačević, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge

www.bebipatrola.rs patronažni servis

Foto: Shutterstock