Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Radionica sa psihoterapeutom

 

 

Dolazak bebe na svet donosi brojne promene u dotadašnjem funkcionisanju cele porodice, kao i svakog njenog člana ponaosob. Cilj radionica je da pripreme roditelje na bitne aspekte koje te promene nose  sa sobom;  da roditeljima uliju podršku u novonastaloj situaciji koja, pored neminovne lepote, donosi razna pitanja i nedoumice, kao i da ih nauči da prepoznaju prioritete. S obzirom na to da roditelje najviše zanima susret sa bebom – kako će on izgledati i kako će se snaći u novoj životnoj ulozi - i da vođeni tim pitanjima najčešće dolaze na radionice, razgovor započinjemo pitanjima o važnosti fizičkog kontakta između bebe i roditelja, o plaču i neverbalnoj komunikaciji kao prvim i značajnim načinom da se beba razume i uteši, kao i o važnosti responzivnosti okoline na potrebe bebe.

Majčinstvo je jedna od najvažnijih i najvećih promena u životu jedne žene, koja pored svih plemenitih osećanja neminovno pobuđuje i izvesne strepnje, preispitivanja i teške trenutke. Cilj je da se žene oslobode opterećujuće predstave „idealne majke“ i upoznaju i sa manje popularnom pričom o  teškoćama koja ta uloga neminovno nosi sa sobom. Prihvatanje i manje lepe strane roditeljstva olakšava nam da je prihvatimo, lakše prevaziđemo i tako stvorimo više prostora za lepe trenutke i uživanje u roditeljstvu. 

Očevi, kao i majke,  imaju važnu ulogu u razvoju deteta. Oni uče decu o važnim životnim stvarima, i prema mnogim autorima, oni su predstavnici spoljašnje stvarnosti. Ohrabrivanje očeva da od samog rođenja na svoj način budu aktivni učesnici u odrastanju svoje dece ne samo što obogaćuje obe strane tog odnosa, već je i od velike je važnosti za dete i porodicu u celini.

Čari i izazovi ranog roditeljstva često stavljaju u drugi plan partnerski odnos i zato neizostavan deo svake radionice predstavlja i razgovor o važnosti negovanja partnerskih odnosa budući da to utiče kako na  dete tako i na porodicu u celini.

Svako stvara sopstveno roditeljstvo, nema velikih pravila i ne postoji način da se neko pripremi za tu ulogu. Ipak, zajedničko razmišljanje, razmatranje mnogih važnih aspekata te uloge može  rasteretiti i ohrabriti buduće roditelje, što je ujedno i najvažniji cilj radionice.

 

Anka Marjanović, psihoterapeut