Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Tehnike disanja koje olakšavaju porođaj

 

Priprema trudnice za porođaj obuhvata savladavanje tehnika opuštanja, disanja, tehniku napinjanja i upoznavanja sa svim relevantnim fazama porođaja. Uvežbavanje disanja je neophodno iz više razloga. Pre svega, pravilnom dubinom i ritmom širenja i skupljanja pluća postiže se maksimalna oksigenacija krvi. Zatim, vežbanjem se jača disajna muskulatura koja u toku porođaja takođe vrši pojačan rad. Za vreme porođaja, a naroćito u fazi istiskivanja ploda, od velike je važnosti disciplinovano i racionalno disanje, kako se ne bi nepotrebno gubila snaga. A onda i ono najvažnije: koncentrisanjem na određenu tehniku disanja za vreme porođaja, skrećemo sebi pažnju sa osećaja bola i usmeravamo svoju pažnju samo na disanje, pa se tako bol lakše podnosi i savladava.  

Vežba disanja se izvodi u polusedećem položaju. Postoje tri tehnike disanja koje se koriste isključivo u prvom porođajnom dobu (period otvaranja grlića materice).

I tip disanja

Koristi se sa pojavom prvih kontrakcija uz relaksaciju. Većina trudnica ovu tehiku koristi u samom početku kada kontrakcije postaju postepeno neprijatne, ali ukoliko vam odgovara možete je koristiti i duže.

Polako i duboko udahnite na nos i izdahnite na usta. Pri izdahu izgovarajte slovo S. Na ovaj način kontrolišete izdah koji će trajati dva puta duže od udaha. Ponavljajte ovo disanje sve dok imate kontrakcije, pratite njen rast, kulminaciju i pad. Možete spustiti šake na stomak i tako dodirom pratiti širenje i podizanje grudnog koša.

 

 

II tip disanja (plitko i površno disanje)

Ova tehnika disanja se primenjuje kada kontrakcije postanu učestalije, jače i intenzivnije. Veoma je važno da se dobro uvežba ova tehnika da ne bi došlo do grešaka pri disanju. Dok izvodite ovo disanje veoma je važno da opustite mišiće tela. Kod ove tehnike koristi se samo gornja trećina pluća, što utie na manje pomeranje dijafragme i samim tim smanjuje neprijatnost.

Udobno se smestite, udahnite na nos i kratko izdahnite na usta zvučno izgovarajući zvuk S. Nastavite da dišete plitko i površno samo na usta dok kontrakcija traje, a kada ona prestane izdahnite na usta. Osluškujte sebe i osetite ritmičnost disanja. Ako pravilno dišete nećete se umarati i gubiti dah. Disanje mora imati rast, kulminaciju i pad, baš kao i kontrakcija.

III tip disanja (disanje u prelaznoj fazi porođaja)

Koristi se pred sam kraj prvog porođajnog doba i ova faza je uglavnom i najteža za većinu žena, jer se pored kontrakcija koje su sada veoma česte, pojavljuje i novi osećaj napona u predelu rektuma ili bešike. Zbog nedovoljno otvorenog grlića materice, morate se u toku napona suzdržavati (što će vam svakako reći babica i lekar) i pokušati da se u toku napona ne napinjete. U ovoj fazi neke žene već osećaju iscrpljenost a neke gube kontrolu. Vrlo je važno da budete strpljive i slušate savete babice i lekara jer ta faza ne traje dugo a izuzetno je značajno da ne izgubite snagu, jer ste samo na korak do istiskivanja bebe.

Koristite plitko i površno disanje kada osetite kontrakciju, na osećaj napona izdahnite do kraja i probajte da izdahom stegnete vaginalne mišiće. Ako vam je teško da to izvedete imajte na umu da je veoma  bitno da karlično dno bude što opuštenije i da strpljivo sačekate dozvolu za napinjanje.

 

Dušica Dišić Kovačević, VMS babica i sertifikovani edukator psihofizičke pripreme sa pilatesom i jogom, www.bebipatrola.rs

Foto: Shutterstock