Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Trudnoća i seksualnost

 

Tema koja zaokuplja podjednako oba partnera na pitanje „šta je normalno“ – sadrži isti odgovor: normalno je sve, i da, hormoni vam ne daju mira te se zato libido trudnice menja. Statistika kaže da 60% trudnica ima zadovovljavajući libido, ali šta da radi onih preostalih 40% koje možda razna pitanja sputavaju da se opuste?

Da li sam trudna manje privlačna?

To je uobičajena briga žena koje sebe više ne vide kao ljubavnice već kao buduće mame. Naprotiv, vašem partneru se dopada što je vaše telo zaobljenije i raskošnije. Partnerski odnosi se razvijaju kroz odnos muškarca prema ženi. Na neke muškarce partnerkina nova figura može da utiče tako da osećaju manju želju, ali nekad i podsvesni strah da može povrediti bebu preovladava. Sve zavisi od vašeg odnosa. Ako se udaljite jedno od drugog tokom trudnoće, to nije zbog vašeg stomaka. Razlozi za to su često dublji od pukog odsustva seksa tokom devet meseci.

Koje su osnovne prepreke za dobar libido tokom trudnoće?

U prvom trimestru možete osećati mučnine  i ne razmišljamo o seksu. U drugom trimestru mučnine prolaze ali zato muškarci mogu pred uočljivim morfološkim promenama na telu svoje partnerke da postanu svesni svojih budućih obaveza i odgovornosti i to može da utiče na njihovu seksualnu želju. U trećem trimestru veličina stomaka i česta pojava „lažnih“ kontrakcija definitivno umanjuju seksualni polet i često vode u apstinenciju.

Da li trudnoća podstiče libido?

To je pitanje temperamenta žene. Neke žene se pretvore u seksualne bombe, a druge se povlače, ne osećaju ni potrebu ni želju. Neke se osećaju potpuno inhibirano. Kako bilo da bilo, ne treba da osećate krivicu niti anormalnost. Fizičke promene utiču na psihu i svaka žena drugačije reaguje na hormonalne promene.

Da li u trudnoći razvijamo drugačije seksualne fantazije?

Maštate da vodite ljubav sa nepoznatom osobom ili osećate privlačnost ka praksama koje do sada niste oprobale? Imate izražene erotske snove? To je zato što se hormoni bukvalno igraju s vašim nagonima. Posle porođaja sve će biti kao i ranije.

Da li je predigra važna?

Erotska funkcija predigre jeste važna. Trudnoća je osetljiv period u kojem žena sumnja, ranjiva je i postavlja sebi mnogo pitanja. Muškarac zato mora da bude pažljiv i da se povinuje njenim željama. Zato su trenuci nežnosti i maženja veoma važni jer se na taj način učvršćuju partnerski odnosi.

Da li penetracija može da povredi bebu?

Ne. Fetus je potpuno zaštićen u materici i nemoguće je izazvati povredu. Ali ukoliko je grlić materice skraćen, ako se jave prevremene kontrakcije, krvarenje, perisutna je vaginalna infekcija ili kod nisko usađene posteljice naravno da seksualni odnosi mogu da izazovu prevremeni porođaj I da su u tom slučaju neprihvatljivi. U svakom slučaju, obratite se vašem ginekologu I on  će vam reći da li postoji rizik i kakve su eventualne kontraindikacije. I zapamtite: penis nikada ne može da dotakne fetus i samim tim, ne može da ga povredi!

Mogu li da vodim ljubav do samog kraja trudnoće?

Da ukoliko se trudnoća odvija bez poteškoća. Seksualni odnosi se čak i preporučuju kad beba probije termin jer  sperma sadrži prostaglandin, hormon koji se koristi za indukovanje porođaja koji kasne u odnosu na predviđeni termin.

Da li beba sve čuje?

Ne. Beba će možda osetiti nešto ali samo na čulnom planu. I to će osetiti talase zadovoljstva! Kao što beba oseća negativne emocije – kada je mama ljuta ili pod stresom, tako će tokom seksualnog odnosa beba osećati talase užitka, zadovoljstva i radosti. Sve to – pozitivno i negativno – kod beba je ušuškano i distancirano, otprilike kao da sedi na dnu bazena i čuje glasove ili muziku izdaleka kao iz nekakvog mehura…

U kojim pozama mogu da vodim ljubav?

U prva tri meseca trudnicama ne smeta stomak i mogu da upražnjavaju uobičajene poze. Počev od šestog meseca, kada stomak postaje izraženiji, stvari se malo komplikuju, i tu nastupa kreativnost. Senzualnost, maženje, provokativna literatura i scenariji mogu da podstaknu libido, a neke poze iz akva kamasutre mogu da vam daju dodatni podsticaj.

Da li treba da se zabrinem ako počnem da krvarim?

Treba brzo da se obratite ginekologu. Ukoliko se to desi na početku trudnoće, obično je bez posledica. Međutim, krvarenje u poodmakloj trudnoći može da ukaže na otvaranje grlića a nekada i neku komplikaciju, stoga je od velike važnosti na vreme otići na pregled kod svog ginekologa.

Kakve su kontraindikacije?

Vaš ginekolog će vam verovatno preporučiti da ograničite ili u potpunosti prestanete sa seksualnim odnosima u određenim slučajevima: ako ste imali spontani pobačaj, ako vam je grlić otvoren, imate kontrakcije i uzimate terapiju za iste, ako krvarite, ili ako čekate blizance. U svakom slučaju, jedino ginekolog može da proceni kakve mere opreza treba preduzeti.

Mogu li da koristim sextoys?

Vibromasere treba izbegavati na početku trudnoće.  Njihove vibracije su zapravo ultrazvukovi za koje ne znamo kakve posledice mogu da ostave na fetus. Osim toga, zvuk koji vibrator proizvodi uznemirava bebino prirodno okruženje. Zato apsolutno ne treba koristiti rotacioni vibromaser jer može da izazove pritisak na grlić materice. I ne zaboravite da pre i posle svake upotrebe brižljivo operete igračkicu kako biste izbegle pojavu infekcije.

 

I za kraj, mali savet:

Ostavite partneru  dovoljno vremena za njegove hobije

Trudnoća može biti period intenzivne frustracije za naše drage ako ih primoravamo da ne odlaze na fudbal, ako se durimo na pomen izlaska na pivo s drugarima dok mi, preumorne, ostajemo kod kuće ili imamo lažne kontrakcije… Pošto oni nisu sačinjeni od istih hormona od kojih mi jesmo, i pošto ne nose bebu u stomaku, teško im je da razumeju zamor svojih partnerki i nisu spremni da žrtvuju svoje slobodno vreme… Zato je bolje pustiti ih da se malo izduvaju i iskoristiti to vreme da razgledate na internetu bebi opremu ili da se opustite u toploj kupki, nanesete neku masku na lice i uživate…

 

Foto: Shutterstock