Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Vežbanje u trudnoći ima prednosti za bebu

Vežbanje u trudnoći ima prednosti za bebu

Naučna istraživanja su pokazala da u mnogim slučajevima sport dobro utiče na zdravlje buduće mame ali i na zdravlje fetusa. 

Ovo su tri ključne tačke koje sumiraju dobrobiti vežbanja u trudnoći: 

BOLJE KOGNITIVNE FUNKCIJE
Istraživanje iz 2013. godine obavljeno pri Univerzitetu u Montrealu otkrilo je da deca žena koje su se bavile sportom u trudnoći pokazuju bolje kognitivne funkcije. Uzete su u obzir dve grupe beba: bebe žena koje su radile najmanje 20 minuta gimnastiku srednjeg intenziteta (kao što su hodanje ili džoging) tri puta nedeljno, i druga grupa žena koje se nisu bavile nikakvim sportom.
Pošto su uporedili mozgove obe grupe dece, naučnici su otkrili da već u prvom mesecu života deca iz prve grupe pokazuju veći kognitivni napredak. 

BOLJE ZDRAVLJE KARDIOVASKULARNOG SISTEMA
Istraživanje iz 2011. godine sprovedeno na Univerzitetu u Kanzas Sitiju procenilo je srčanu aktivnost kod trudnica i dece, i otkriveno je da aerobik dobro utiče i na novorođenčad i na mame. Najveća korist je primećenana kod fetusa čije su se mame bavile sportskim aktivnostima najmanje 30 minuta dnevno tri puta nedeljno. Ovi fetusi su imali niže srčane frekvencije što pokazuje dobro srčano zdravstveno stanje. Deca su testirana i mesec dana nakom rođenja i tada su rezultati upućivali na isti zaključak. 

DOBRA TEŽINA DECE PRI ROĐENJU
Novozelandsko istraživanje iz 2010. godine je otrkilo da su majke koje su redovno vežbale u trudnoći imale više mogućnosti da donesu na svet decu sa dobrom težinom. Težina deteta pri rođenju je važna jer smanjuje mogućnost dobijanja dijabetesa a njihov organizam je sposobniji da kontroliše glikemijsku ravnotežu. Pored toga, rođenje sa normalnom težinom smanjuje rizik od gojaznosti tokom života, stanje koje dovodi do mnogih patologija kardiovaskularnog sistema i metabolizma.

 
Stručnjaci naglašavaju da je najveći broj ovih istraživanja vođen na malom broju žena, ali da ipak mogu da budu dobra osnova za teorije koje smatraju sport pozitivnom aktivnošću u trudnoći. 
Dakle, ne postoji nijedan razlog zbog koga ne biste upražnjavale sport u trudnoći. Stoga, umerena sportska aktivnost u trajanju od 30 minuta čak i tri puta nedeljno garantuje korist za razvoj fetusa i za buduće zdravlje bebe. 

 

Izvor:  www.pianetamamma.it 

Foto. Shutterstock