Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Kako beba napreduje tokom 12 meseci

Dragi roditelji,

Pred vama je sintetizovan vodič kroz psiho-motorički razvoj vaše bebe od prvog pa do dvanaestog meseca sa pregledom vakcinacija tokom godinu dana. Poslužite se njime kao orijentirom za razvoj vaše bebe. Potrudile smo se da na najefikasniji način sumiramo ovaj uzbudljiv period i u najkraćim crtama vam predočimo šta da očekujete.

 

1. mesec

Beba provodi najveći deo vremena u jelu i spavanju (spava 16-20 sati dnevno), ali ne zaboravlja da vas gleda i uči o svetu koji je okružuje, te iako ne vidi jasno, uočiće jarke boje i kontraste. Pažljivo sluša, naročito glas svoje mame – pričajte što vise sa njom!

Bebina osnovna hrana je mleko, bilo da je dojite ili da pije formulu, treba je hraniti na njen zahtev (u proseku na 3-4 sata).

BCG vakcina.

 

2. mesec

Pokušava da hvata predmete i da vam se svesno osmehuje. Vid se pooštrava, mentalni razvoj ubrzava i beba sve pažljivije prati zvuke i pokrete. Pokušava da drži uspravno glavu. Mogu da se jave grčevi koji traju do kraja trećeg meseca. Nažalost, ne postoji čudesan lek protiv njih, te je najbolje da bebi pružite zagrljaj, izmasirate joj stomačić ili eventualno stavite topao termofor između slojeva pelena.

Preporučena dnevna doza mleka je od 700-800 ml.

Revakcincija protiv hepatitisa B.

Ultrazvuk kukova.

 

3. mesec

Počinje da guče i više da se kreće. Uspeva da uspravi glavu i bradu dok leži na leđima. Prepoznaje svoj lik u ogledalu i osmehuje mu se. Razlikuje članove porodice po liku i glasu.

Ako beba sisa, trebalo bi da ima 5-6 podoja u toku dana. Ako je hranite mlečnom formulom, to treba da bude 5 puta dnevno.

Tri doze vakcine u razmaku od 6 nedelja (DTP, Hib, protiv dečje paralize polio) ili Pentaxim-petokomponentna vakcina umesto 3 zasebne).

 

4. mesec

Polako pokušava da se uspravlja u sedeći položaj i da se okrene sa trbuha na leđa. Tako razvija mišiće i gleda na svoje okruženje iz drugog ugla. Dugo posmatra svoje ručice, igra se njima i posmatra okolinu sve pažljivije.

Uz saglasnost pedijatra, sada možete da zamenite 1 podoj mlečnom kašom. Zatim možete da ponudite vašoj bebi pire od povrća tako što ćete uvoditi postepeno jednu po jednu namirnicu.

Vakcina druga doza Pentaxima ili pojedinačne vakcine.

 

5. mesec

Otkriva svoje telo i razvija motoriku. Okreće glavu, podiže torzo, i zato je važno da u ovom periodu nadzirete bebu i ne ostavljate je samu ili na krevetu bez ogradice. Sve bolje razlikuje boje i prepoznaje kada joj se obraćate po imenu.

Ishrana postaje raznolika i obogaćuje se uvođenjem povrća u jedan obrok/ručak u vidu pirea od kuvanog povrća koje se daje kašičicom. Pazite da ne solite hranu kako ne biste opterećivali bebine bubrege.

Kontrola kukova.

 

6. mesec

Počinju da rastu zubi, a sa njima počinju i bolovi. Simptomi koji na to ukazuju: blaga temperatura, neraspoloženje, neutešan plač i do 48h, meka stolica, balavljenje.

Brzo pokreće ruke i noge, valja se, drži se na laktovima pa i ispravlja ruke sa osloncem na šake. Postaje svesna prisustva drugih beba i to je fascinira – gledaju se i posmatraju.

U ovom periodu uvodi se meso (teletina ili piletina – 30 gr za ručak), uz povrće,voće za užinu a pred spavanje podoj, odnosno mlečna formula.

Revakcinacija protiv hepatitisa B.

 

7. mesec

Sve duže ostaje u sedećem položaju, a kad je držite uspravno rado poskakuje. Počinje da puzi. Obožava da se igra svojim stopalima i stavlja ih u usta. Omiljena igra je „sad me vidiš – sad me ne vidiš“. U ovom periodu beba počinje da oseća strah od razdvajanja od mame naročito pred spavanje ili kad izlazite iz prostorije u kojoj se beba nalazi.

U ishranu se uvode puter, maslinovo ulje, jaje se izuzetno postepeno uvodi na način na koji će vam pedijatar to objasniti.

 

8. mesec

Počinje da shvata moć plača: zna da čim počne da plače, mama stiže. Zbog toga se često dešava da plače kad ugleda tuđe lice. Čini sve da se nađe u majčinom zagrljaju i pruža ručice ka roditeljima čim ih vidi kako joj prilaze.

Pokušaće sama da jede i drži kašičicu ili da drži namirnice palcem i kažiprstom i prinosi ih ustima sa manje ili više uspeha. To je početak bebine želje za autonomijom.


9. mesec

Prepoznaje svoje ime i veoma dobro razume kada odrično vrtimo glavom ili prstom pokazujemo „no-no“.

Sada savršeno puzi, samostalno pije iz flašice, stoji uspravno pridržavajući se za oslonac i ume da izvadi cuclu iz usta. Možete da je naučite da cepka papir i daje vam komadiće i tako razvija finu motoriku.

U hranu se uvodi zrelo sirovo voće, jede i žitarice pšeničnog porekla.

Sistematski i stomatološki pregled.

 


10. mesec

Bebina omiljena igra je da vas testira i proverava šta ste sve spremni da učinite za nju.

Podiže se na nožice uz pridržavanje za ruke ili, još bolje, oko struka. Zabavlja je penjanje na stolice ali još ne zna kako da siđe pa budite oprezni.

Ume da kaže „pa-pa“ rukicom i obožava da hvata predmete koje može da drži između palca i kažiprsta.

 Jede kuvano povrće, voće  u vidu kašica i pirea ali i sveže.

 

11. mesec

Radoznala beba se sve više kreće, izražava se sve bolje, čak ima nekoliko reči u rečniku. Pričajte joj što više.

Oduševljava se novim igračkama, naročito voli one muzičke i u stanju je da dugo vremena provede ispred ogledala. Kada želi nešto što ne može da dobije, vrišti i plače.

Ima 4 obroka, a doručak i večera su podoj ili mlečna formula. Ručak i užinu jede kašikom.


12. mesec

Beba slavi prvi rođendan! Izgovara mama, baba, tata, papa i ume da prepozna životinjske onomatopeje. Pokazuje rukicom šta želi. Ima svoje omiljene knjige ili igračke. Fascinira je televizijski ili kompjuterski ekran – vodite računa o tome koliko dnevno provodi vremena pred ekranom.

Može da jede jagnjetinu, kornflejks rastopljen u mleku ili  pirinač. Možete da počnete da zaslađujete limunadu žutim šećerom.

Vakcina MMR.

 

Ekipa FIT I ZDRAVA MAMA

Foto: Shutterstock