Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Kako kontrolisati kontrakcije

 

Sve mame maštaju o što prirodnijem porođaju tokom kojeg se uključuje što manje lekova. Ali kad počnu kontrakcije, kako savladati bolove? Evo nekoliko metoda koje će vam pomoći da iskontrolišete bol.

 

UPOMOĆ, POČELO JE!

 

Evo ih, počele su! Po intenzitetu znate da su to „prave » kontrakcije. Brzo, šta mi ono beše rekla drugarica…?

Poslušajte radije savet babice:

 

ŠTA TREBA UČINITI: Nemojte leći na leđa jer će cirkulacija u donjem delu leđa biti sporija a samim tim i kontrakcije teže za podnošenje, mada ako vam prija upravo ovaj položaj slobodno budite na leđima. Ako ste kod kuće ili u porodilištu, krećite se: penjite se uz stepenice, idite u toalet, šetajte po hodniku…

A AKO TO NE POMAŽE:

Ako je beba postavljena nisko, najudobniji položaj će biti ako se nagnete ka napred ili legnete na bok. Ranije su žene, u ovoj prvoj fazi porođaja, birale sedeći položaj sa stomakom nagnutim  ka napred i rukama oslonjenim na butine.

 

DA LI JE KUPANJE POŽELJNO?

Danas je opštepoznato da kupka u kadi pomaže da se opustimo i manje osećamo bol. Obratite pažnju da ne ostanete dugo u kadi kod kuće i da na vreme odete u porodilište.

 

ŠTA TREBA UČINITI:  Kupka treba da bude mlaka nikako pretopla jer u tom slučaju dolazi do širenja krvnih sudova. Teško je zauzeti neki drugi položaj u kućnoj kadi sem ležećeg, a ako vam prija ostanite u vodi, relaksirajte se, pratite kontrakcije i ako primetite da se pojačavaju a pauza između njih postaje sve kraća polako krenite u porodilište.

 

A AKO TO NE POMAŽE: Četvoronožni položaj je veoma pogodan iako ga ne praktikujemo svaki dan u kadi, ako imate mogućnosti možete ga isprobati jer u četvoronožnom položaju oslobađate donji deo leđa, bebi pravite više prostora i omogućavate bolju prokrvljenost u materici. Svakako ukoliko vam prija tuširanje i nemate kadu, idealno je da i na taj način savladate nekoliko kontrakcija.

 

 

I ŠTA SAD, NIŠTA SE NE DEŠAVA!

Kada su se kontrakcije ustalile i kad smo uhvatile ritam, želele bismo da se proces ubrza i da tako pomognemo bebi da brže izađe. Da li je to zaista moguće?

 

ŠTA TREBA UČINITI:  Kod prvorotki mišić materice često mora da radi i do deset sati. Tu jedino pomaže pravilno disanje koje omogućava materici da se prokrvi i na taj način se efikasnije kontrahuje pre nego što se opusti. Disanje ne ubrzava ritam kontrakcija ali ih čini efikasnijim i lakšim za podnošenje.

A AKO TO NE POMAŽE: Pravilno disanje nam pomaže da lakše savladamo bolne  kontrakcije a da istovremeno štedimo energiju. Prvo udišemo i puštamo stomak da se lagano ispuni vazduhom. Onda lagano izdišemo.

 

DA LI JE POŽELJNO KRETANJE?

I naše majke su nekada znale da kada krenu prve kontrakcije nije dobro leći u krevet. Što se više krećete za vreme kontrakcija to je bolje za vas.  Ali između imobilnosti i preterane slobode pokreta, kako naći pravu meru?

 

ŠTA TREBA UČINITI: Svaka žena treba da osluškuje svoje telo i da nađe položaj koji joj najviše odgovara. U principu, svi položaji u kojima se oslanjamo na nešto mogu da olakšaju bolove. Možemo da zamolimo budućeg tatu da sedne naspram nas na stolicu a mi se nagnemo ka njemu i oslonimo pružene ruke na njegova ramena.

A AKO TO NE POMAŽE: Kakav god da je položaj, važno je da su nam leđa prava, da se ne ispupčujemo niti krivimo leđa. Kontrakcije pomažu bebi da se spusti pa joj zato ne treba postavljati prepreke. Ako sednemo to bebi  neće pomoći da se spusti ka porođajnom kanalu.

 

RAĐANJE SE BLIŽI A BEBA JE VISOKO!

U porođajnoj ste sali i čujete kako babica i lekar komentarišu da se beba još uvek nije spustila, a vi sada osećate umor od svega. Polako! Beba neće tu ostati do svoje 18. godine a ni babici i lekaru  to nije prvi put…

 

ŠTA TREBA UČINITI: Najčešće se beba ne spušta jer je neki mehanički razlog u tome sprečava: loš položaj, nezgodno savijena glavica, kratak pupčanik, anatomija karlice… Ne brinite, iskusan tim u porodilištu će to lako ustanoviti.

A AKO TO NE POMAŽE: Ako ste išle na časove psihofizičke pripreme, upotrebićete naučene vežbe napinjanja za spuštanje bebe. Nekada će vam babica i lekar predložiti da ustanete i hodate kako biste olakšale kontrakcije i brže spuštale bebu.

 

 

DA LI POMAŽE MASAŽA ?

Kontrakcije traju satima i već pomišljate kako bi bilo sjajno da vas neko pošteno izmasira… Da li bi to zaista pomoglo?

 

ŠTA TREBA UČINITI: Da, neke masaže efikasno ublažavaju bol, naročto onaj koji osećamo u predelu sedalne kosti, a takvu masažu može budući tata da izvede ako je sa vama. U dogovoru sa babicom odlučujete se za položaj koji ćete zauzeti -  sedeći ili ležeći. Obično je to ležeći na boku. Okrenite mu leđa, partner  treba samo da pronađe dve jamice iznad važe  zadnjice i da na to mesto pritisne palčevima vrteći ih levo-desno. Ako ste same možete da savijete pesnicu i sitnim zglobiovima šake masirate upravo ovo mesto.

A AKO TO NE POMAŽE:  Dok tata pritiska palčevima, stegnite leđa.

 

KOJI POLOŽAJ TREBA DA ZAUZMEM I POSLEDNJOJ FAZI?

U poslednjoj fazi porođaja bol je najintenzivniji. Koji položaj nam tu može najviše pomoći?

 

ŠTA TREBA UČINITI: U principu, najviše pomaže ležanje na boku (pre nego na leđima). Najbolje je da podignete noge do grudi i da ih držite pod uglom od 90°. Suprotna noga (od boka na kome ležite) treba da bude položena na nogaru koji je deo prođajnog kreveta. Ovaj položaj će pospešiti dilataciju grlića materice i olakšati bebin prolaz.

A AKO TO NE POMAŽE:  Babica će vam savetovati da se okrenete na leđa i da u trenutku napona povlačite ručke koje su sa strane kreveta ili svoje noge, udahnete, savijete glavu ka grudima i istiskujete bebu.

 

Dušica Dišić Kovačević, VMS babica

Foto: ChameleonsEye/ Shuttestock

ChameleonsEye / Shutterstock.com