Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Kakva treba da je ishrana tokom perioda dojenja i da li se grčevi kod bebe javljaju zbog neadekvatne ishrane majke?

Kakva treba da je ishrana tokom perioda dojenja i da li se grčevi kod bebe javljaju zbog neadekvatne ishrane majke?

Pravilna ishrana tokom perioda dojenja se ne razlikuje mnogo od ishrane u trudnoći. Pre svega, treba da je dobro izbalansirana, da se sastoji od redovnih, zdravih obroka i užina, a posebno treba voditi računa o hidrataciji. Ponekad mame ne piju dovoljno vode jer se plaše da će im tada nadolaziti mnogo više mleka što je pogrešno uverenje. Voda je bitna koliko i hrana, i trebalo bi da popijete dnevno između 1,5-2l vode u razmacima a ne odjednom veliku količinu.
 
Budući da kafa i alkohol putem mleka dolaze do bebe, treba da ograničimo njihov unos. Ako ste ljubitelj kafe, popijte jednu kafu ujutru nakon dojenja bebe i neka to bude vaša dnevna doza. Alkohol izbegavajte, ali ako ponekad poželite da popijete čašu vina ili piva, učinite to takođe nakon podoja.
 
Ne morate se uvek odricati začinjene i hrane koja nadima, jedite sve, samo u manjim količinama i pravite razmake od 2 do 3 dana između hrane koja nadima (npr. nemojte jesti danas pasulj a već sutradan kupus). Ali ako primetite da beba ima grčeve baš kada jedete određenu vrstu hrane probajte da je isključite i vidite da li će se nesto promeniti.
 
Ako se kod bebe jave grčevi oni su obično rezultat nezrelosti digestivnog trakta a ne hrane koju vi jedete. Prolaze sami od sebe, kada organi za varenje dovoljno sazru da mogu lakše i brže da svare mleko. Možete ih samo ublažiti nekim probiotskim ili homeopatskim kapima, ili pojedinim postupcima koji prijaju vašoj bebi poput ljuljuškanja, maženja, grejanja stomačića, masaže i vežbi koje vam pedijatar preporuči.
 
Jovana Perišić, Vms-babica KBC Zvezdara
Foto: Shutterstock