Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Šta beba jede kad mama jede

 

Beba vrlo rano oseća ukuse. Prvo gustativno iskustvo stiče oko trećeg meseca svog intrauterusnog života jer tada okusi amniotičku tečnost u kojoj se nalazi. Fetus pije tu tečnost i već ume da razlikuje slano od slatkog zahvaljujući svom nepcu.

 

Ako koristite egzotične začine poput kumina, karija, karanfilića, cimeta ili anisa, vaša beba će preko amniotičke tečnosti početi da uči da razlikuje ukuse. Naše čulo ukusa sadrži istovremeno univerzalno i lično nasleđe. Univerzalni ukus podrazumeva urođenu ljudsku naklonost ka slatkom, dok kiseo, gorak i izuzetno slan ukus izazivaju nepoverenje, odnosno refleks opstanka jer on štiti čoveka od otrova u prirodi koji su kiseli i gorki.

 

Što se tiče ličnog nasleđa ukusa, kao što roditelji prenose deci svoju boju kose, očiju ili kože, tako im prenose i stepen čulne osetljivosti. To znači da se svako dete rađa sa svojim kapacitetom osećaja i ukusa za namirnice.

 

Neka deca su u stanju da osete vrlo nisku koncentraciju šećera, soli ili gorčine, dok su neka deca manje osetljiva. Što se ishrane u trudnoći tiče, stvari su vrlo jednostavne: ono što je zdravo za vas, zdravo je i za vaše dete, što više jedete raznovrsnu hranu to će se paleta ukusa vašeg deteta više razvijati, i suprotno – ako jedete jednoličnu hranu, dete će biti manje osetljivo na različite ukuse. Stoga, pazite šta mu nudite!

 

Izvor: časopis Je suis Enceinte!

Foto: Shutterstock