Besplatne radionice za trudnice, mame i tate svakog meseca u Fit i zdrava mama studiu, ul. Stojana Protića 48.

Ulazak u porodilište - prvi deo


Izgleda da je došao trenutak da se krene u porodilište. Strpljivo ste sačekale i utvrdile da li su to prave kontrakcije ili je možda došlo do pucanja vodenjaka http://www.fitizdravamama.com/tekst/predznaci-porodjaja. Uzimate vašu torbu http://www.fitizdravamama.com/tekst/sta-poneti-u-porodiliste i polako krećete u porodilište. Ukoliko imate jako izražene kontrakcije, na putu do porodilišta možete uključiti prvi tip disanja. Savetujem vam da koristite isti – prvi tip disanja – i ako ste primetili da vam je pukao vodenjak i da je plodova voda zelena jer će upravo taj tip disanja biti veoma koristan bebi http://fitizdravamama.com/tekst/tehnike-disanja-koje-olaksavaju-porodjaj.

Ono što se na prvi pogled prepozna na prijemu kod trudnice jeste njena smirenost ili uplašenost.  Normalno je da osećate minimalnu dozu straha, ali strah od nepoznatog može biti veoma izražen kod žena koje nisu išle na psihofizičku pripremu za porođaj.

 

Dolazak u bolnicu:

Ulaz i šalter

Ulazi se uvek na glavni ulaz (SAVET: uvek se unapred raspitajte u bolnici koju ste odabrale gde je prijem u toku noći), obično se uvek javite portiru koji je na ulazu i koji vas upućuje na šalter na kome vas dočekuje sestra. Nekada je na prijemu velika gužva ali vi imate prioritet ako vam je pukao vodenjak, ukoliko zelena voda otiče, ili imate česte kontrakcije (na manje od minut), ako imate krvarenje… Obavezno naglasite sestri ako imate bilo koji od ovih simptoma kako biste ušli u hitan prijem. Na šalteru sestra svakako uzima vaše podatke iz dokumentacije koju morate poneti sa sobom (zdravstvena knižica, lična karta, krvna grupa, uput za porodilište).

 

Ambulanta, pregled, CTG

Nakon toga će vas uputiti u ambulantu gde se vrši trijaža, uključiće vas na CTG aparat koji meri kontrakcije materice i registruje srčane tonove ploda, a kada je hitan prijem u pitanju obavezno je da se registruju tonovi pa to bude stetoskopom ili malom trubicom koja se prislanja na stomak. Na prijemu vas očekuje i ginekološki pregled na osnovu koga lekar-akušer odlučuje da li ostajete u porodilištu ili imate još vremena do porođaja, pa vas (možda) vratiti kući.

Tim pregledom se određuje dilatacija grlića (koliko je otvoren u cm, da li je skraćen i razmekšao). Obično je uslov za prijem da je grlić otvoren 3 cm i više, da je skraćen i razmekšan ili da je došlo do prsnuća vodenjaka. Sestra će vam izmeriti pritisak. Ukoliko ostajete, sestra vam nudi “super modernu” spavaćicu, i moj savet je da uvek prihvatite njihovu a svoju koju ste ponele sačuvate za dane posle porođaja. Skidate odeću sa sebe koju vaši vraćaju kući ili se ostavlja u bolnici u garderoberu do izlaska, zatim oblačite njihovu spavaćicu i obuvate svoje papuče, a ako ste zaboravili papuče ne brinite, dobićete takođe njihove za prvu pomoć dok vam ne stignu vaše.

Brijanje i klizma

Kada ste se tako lepo opremile, uzimate torbicu i sa sestrom –  pravac u sobu za pripremu. A tamo sa širokim osmehom (ali stvarno je uglavnom tako!) vas dočekuje babica koja vas dalje sprovodi do pripreme. Jedna od glavnih briga prvorotki je kako će preživeti brijanje i klistiranje i kako se to radi, dok će vam drugorotke i višerotke reći da se toga baš i ne sećaju, ali je poželjno da brijanje ili depilaciju obavite kod kuće, neposredno pre dolaska u porodilište (naravno, ukoliko uspete). Ukratko: klistiranje ne boli, radi se tako što se u debelo crevo irigatorom unese topla voda sa sapunicom nakon čega dobijate savet da što duže šetate kako bi klizma bila efikasnija, a nakon šetnje idete u toalet a zatim u tuš. U tuš nikada ne ulazite bose već u gumenim papučama koje služe za tuširanje sve vreme dok ste u bolnici. 

Lekarska anamneza

Nekada se u pripremi uzima i lekarska anamneza, a nekada se to obavlja u samom boksu za porođaj, to sve zavisi od politike porodilišta i od hitnosti vašeg prijema. Lekar će vam tada tražiti da mu predate na uvid dokumentaciju o vođenju trudnoće kao i analize krvi. Postaviće vam nekoliko pitanja o toku vaše trudnoće, kako ste je kontrolisali, da li je bilo komplikacija i kojih, da li bolujete od nekih bolesti, da li ste na terapiji, da Ii imate alergije i na šta itd. Itd. A sada opet torbica u ruke pa pravac – porođajni boks! Vidimo se tamo J

 

Dušica Dišić Kovačević, Vms babica, sertifikovani edukator psihofizičke pripreme i prenatal pilatesa i joge

Foto: Shutterstock